Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

150 éves a Sándor utcai képviselőház épülete

A pesti országház felépítésének ötlete először az 1830. évi pozsonyi országgyűlésen merült fel. 1843-ban József nádor felkérte Pollack Mihályt, a kor egyik legkiemelkedőbb magyar építészét az épület megtervezésére, de az 1843-1844. évi pozsonyi országgyűlés túlságosan magasnak ítélte a költségeket, ezért elvetette a tervet. 1845-ben nemzetközi pályázatot hirdettek újabb tervek elkészítésére, ezek elbírálására azonban a forradalmi események miatt nem került sor.

Az uralkodó, Ferenc József legközelebb 1861-ben hívta össze az országgyűlést. Az 1861. évi, majd az 1865. évi országgyűlésen több neves építészt felkértek egy ideiglenes képviselőház tervezésére.

Az 1865. augusztus 30-án felterjesztett pályázatok közül Ferenc József Ybl Miklós építész terve szerint engedélyezte a képviselőház felépítését. A helyszínt a Nemzeti Múzeum közelében jelölték ki, mivel a főrendiház ülései a múzeum nagytermében voltak. Szeptember 11-én kezdték meg a telken álló laktanya lebontását. A kivitelezést Diescher József cége végezte, 800 munkás dolgozott a 100 napig tartó építkezésen.

A képviselőházban 150 éve, 1866. április 14-én üléseztek először a képviselők. Az Országgyűlés mindkét háza 1902 őszén költözött át az új Országházba.


Sándor utcai képviselőház

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT