Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

B.Müller Tamás: Vörösterror az Országházban, 1919

Az Országgyűlés Hivatalának munkatársa, B. Müller Tamás történész jegyzi ezt az egyedülálló tematikájú kötetet, aki a korszakot taglaló történeti tanulmányok mellett az Országgyűlési Könyvtár dokumentumait és levéltári anyagokat is felhasznált a monográfiához, s mindvégig „Országház-központúan” vizsgálta az eseményeket. Érthető tehát, hogy a kiadvány az Országgyűlés Hivatala könyvkiadási programja keretében, a Nemzet Főtere Könyvek sorozatban jelent meg.

Hiánypótló műről van szó: évtizedek óta nem született a Tanácsköztársaság politikai rendőrségének történetét feldolgozó munka. A szerző a Belügyi Népbiztosság Politikai Nyomozó Osztálya közel 3 hónapos országházi működését mutatja be. A szervezetet Corvin Ottó vezette és mellette szolgáltak a hírhedt különítményes alakulat, a „Lenin-fiúk” tagjai.

Fontos kérdés, hogy miért épp az Országház főrendiházi szárnyában rendezkedtek be: az épület a polgári Magyarország szimbóluma volt, a kommunisták megtagadták az 1918 előtti rendszert és ezzel is jelezni akarták, hogy legyőzték a régi Magyarországot.

A könyv nemcsak eseménytörténet, hanem forrásgyűjtemény is, mivel a kapcsolódó dokumentumokat is tartalmazza (rendőrségi jelentések és jegyzőkönyvek, illetve ügyészségi és büntető törvényszéki jegyzőkönyvek), és a fogvatartottak, köztük országgyűlési képviselők visszaemlékezéseit is közli, így teljes keresztmetszetet tud nyújtani az elemzett témában.

Rendkívül gazdag a kiadvány képanyaga, oldalain sok, eddig nem látott fotóval találkozhatunk. Nagyon hasznos a könyvet kiegészítő életrajzi gyűjtemény, hiszen nagyban elősegíti a szereplők és az események közti eligazodást.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: 910.362 MPGY KK


Vörösterror

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT