Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Egy hétvége, amikor a múlt életre kel – Kulturális Örökség Napjai a 150 éves OGYK-ban

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kulturális Örökség Napjai alkalmából idén is csaknem háromszáz látogatót köszönthettünk az Országgyűlési Könyvtár falai között, akik a hétvége során – a hely szellemének átélése mellett – számos kevésbé ismert tényt, érdekességet tudhattak meg a törvényhozás könyvtárának múltjáról és jelenéről.

KÖN 2018 csoport

Látogatócsoport az idei KÖN-ön

A KÖN könyvtári programjának központi témája idén az intézmény létrejöttének 150. évfordulója volt. Az alapítás évére emlékezve egy könyvtártörténeti fotókiállításon és – csoportos-, illetve egyéni vezetések alkalmával – személyes találkozásokon keresztül igyekeztünk felvillantani az Országgyűlési Könyvtár intézményfejlődésének főbb állomásait és másfél százados történetének legérdekesebb eseményeit. A könyvtár múltját idéztük meg egy egykori munkaszoba, valamint egy régi tárgy- és könyvtári dokumentumkiállítás berendezésével is, melyek révén a látogatók nem csak a néhány évtizeddel ezelőtt még megszokott látványnak számító irodai eszközöket (itatós, kézelő, cirill betűs írógép) ismerhették meg, hanem betekintést nyerhettek a könyvtárgépesítés előtti időszak munkafolyamataiba is.

Múltidéző kiállítás

A társalgóban berendezett egykori könyvtári munkaszoba

A könyvtár igen gazdag, könyvritkaságokkal tarkított muzeális gyűjteményéből szintén ízelítőt adtunk az érdeklődőknek: az olvasóteremben elhelyezett tárlóban többek között olyan kuriózumokat tekinthettek meg, mint Mikes Kelemen törökországi leveleinek 1794-es kiadása, Giovanni Botero gyönyörűen illusztrált 7 kötetes Le relationi universali című műve 1622-23-ból, vagy épp a könyvtár legrégebbi kötete, Werbőczy Tripartituma 1517-ből.

Hagyományainknak megfelelően a könyvtár különgyűjteményeinek is szenteltünk egy-egy kiállítást. Az Európai Unió és az ENSZ Letéti Gyűjtemények olvasóiban diavetítéssel és könyvválogatással hívtuk fel a figyelmet Európa és a világ kulturális örökségére, de a Külföldi és a Magyar Parlamenti Gyűjtemény kínálatából is bemutattunk egy-egy összeállítást.

Idén először egy manapság nagy népszerűségnek örvendő társasjátéknak, az ún. szabadulószobának is helyet adott a könyvtár Nagy olvasóterme. Szombat délelőtt két csapat kapott lehetőséget arra, hogy a könyvtár gyűjteményének segítségével 60 perc alatt feladványokat oldjanak meg, és végül kijussanak a zárt olvasóteremből.

A tematikus kiállítások, valamint a szabadulószoba mellett az elmúlt években megszokott programelemek sem maradhattak el. A jól ismert totó kérdései ezúttal a könyvtár történetét járták körül, a válaszokat pedig a Nagy olvasóteremben elhelyezett kis színes cikkek segítségével kaphatták meg a vállalkozó kedvű kitöltők. Szintén visszatérő programunk volt a könyvkötészeti gépek kiállítása és a géphasználati bemutató. Idén is sokan próbálták ki a társalgóban elhelyezett perforáló- és biegelő gépet, illetve a monumentális lemezolló is nagy sikert aratott.

Perforáló gép

Egy látogató kipróbálja a perforálógépet

A KÖN hétvégéjén nem csak nyitott kapuk és különleges programok várták a könyvtárba betérőket, hanem látogatóink az Országház Könyvkiadó kiadványait is megvásárolhatták, illetve ha kedvet kaptak ahhoz, hogy elmélyedjenek gazdag gyűjteményünkben, akár be is iratkozhattak a könyvtárba.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT