Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Források otthoni kutatáshoz

Tisztelt Olvasóink!

A kialakult kényszerhelyzet sok ember tanulását, kutatómunkáját nehezítette meg. A könyvtárak bezárásával sok offline információs forrás vált elérhetetlenné. Az Országgyűlési Könyvtár, a jogi és egyéb társadalomtudományi kutatás egyik fontos gyűjteménye a honlapján, illetve a facebook oldalán keresztül próbálja segíteni olvasóit az online, szabadon elérhető hiteles és jól használható források feltérképezésével.

Elsőként figyelmükbe ajánljuk a könyvtárunk online katalógusát (https://opacplus.ogyk.hu/), amely a helyben megtalálható nyomtatott dokumentumok nyilvántartása mellett az Open Access tartalmak szolgáltatásával, számos, szabadon felhasználható online forrást megjelenít a találati listájában.

Ha idegen nyelvű kifejezést adunk meg (pl. „climate change”), akkor a képernyő jobb oldalán található szűkítési lehetőségek közül az „Online források” vagy a „Nyílt hozzáférés” menüpontra kattintva több Open Access forrás jelenik meg. Pl. a JSTOR adatbázis OA könyveiből (https://www.jstor.org/open/, a DOAB, vagyis a Directory of Open Access Books tartalmaiból (https://www.doabooks.org/). Emellett szintén elérhetőek a katalógusunkból releváns keresést követően az Európai Unió kiadóhivatalának https://op.europa.eu/hu/web/general-publications/publications oldaláról letölthető kiadványok.

A kutatók számára további jelentős segítséget jelenthet, hogy az ADT oldalt működtető Arcanum Adatbázis Kft. egy hónapig ingyenesen elérhetővé tette adatbázisát. A jelenleg 26.778.293 oldalnyi folyamatosan bővülő tartalmat kínáló adatbázisban tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények érhetők el széles választékban. Ízelítőül álljon itt egy 1875-ös körrendelet, a Honvédségi Közlöny 1875. év 25. számából, „Az 1873-ik évben uralgott cholera-járvány alkalmával szerzett tapasztalatok alapján”.

Honvédségi Közlöny - kolera

A fent említett körrendelet szövege

Átérezve a koronavírus okozta károkat, néhány könyvkiadó is ingyenesen nyújt hozzáférést kiadványai egy részéhez. A Cambridge University Press felsőoktatási kiadványai közül 2020. május végéig ingyen elérhetővé tette a Cambridge Core-on HTML formátumban elérhető 700 felsőoktatási tankönyvét. Az angol nyelv tanításához és tanulásához nyújt segítséget a Cambridge University Press és a Cambridge Assessment English összefogásával létrejött „English Language Teaching”. A kiadó oktatási részlege az Education Publishing a diákok és szülők támogatását célozta meg világszerte. Az oldalon olvasható Brighter Thinking blog tippekkel és tanácsokkal segíti a tanárokat.

A további részletekről a kiadó oldalán tájékozódhatnak: https://www.cambridge.org/about-us/covid-19/

OA források

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT