Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Madarász József (1814-1915)

100 éve hunyt el Madarász József, Magyarország eddigi legidősebb megválasztott (95 évesen), és a legidősebb aktív (100 évesen) országgyűlési képviselője.

Madarász József a Somogy megyei Nemeskisfaludon született 1814. augusztus 27-dikén. Egy távol lévő követ küldötteként 1832–33-ban részt vett a pozsonyi országgyűlésen, ahol Kossuth Országgyűlési Tudósításainak másolásával kereste meg élelmét. 1834-ben ügyvédi vizsgát tett, közben bekapcsolódott az országgyűlési ifjak tevékenységébe. 1848. június 20-dikán Sárkeresztúr választotta meg országgyűlési képviselőnek, ettől kezdve 67 éven át (101. életévében bekövetkezett haláláig), minden ciklusban radikális ellenzéki, függetlenségi programmal a sárkeresztúri kerületet képviselte a parlamentben. Az 1848-49-es országgyűlés tevékenységében az utolsó napig aktív szerepet vállalt, ezért a szabadságharc leverése után hat év várfogságra ítélték. Büntetését a kufsteini és az olmützi börtönökben töltötte le, 1856-ban szabadult. Kiszabadulása után meglátogatta emigrált bátyját, Madarász Lászlót Amerikában, visszafelé Londonban Kossuth Lajost is felkereste. Harcos függetlenségiként az 1848 utáni egész politikai pályája során az Ausztriával történő mindennemű közösködés felszámolásáért küzdött; 1867-ben egyike volt azon hét képviselőnek, akik Ferenc József magyar királlyá koronázása ellen voksoltak, s a beiktatási ceremónián sem jelentek meg, helyette Cinkotán tiltakoztak a szerintük törvénytelen aktus ellen. 1868-ban ismét találkozott Kossuthtal, ezúttal Torinóban, hogy hazahívja, próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

1892-től (78 éves volt ekkor), haláláig korelnöke a magyar képviselőháznak, mint korelnök, az országgyűlést hat alkalommal nyitotta meg. 1898–99-ben – Szilágyi Dezső elnök és alelnökei lemondása után – korelnökként két és fél hónapon át folyamatosan vezette a képviselőházi üléseket.

Élete végéig kitűnő szellemi frissességnek örvendett és még 100 évesen is felszólalt a parlamentben. 1915. január 31-én érte a halál Kispesten.

Madarász József művei a Digitalizált Törvényhozási Tudástárban:

* * *

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT