Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Véget ért az idei „Könyvtár, ami összeköt”

A tavalyi évhez hasonlóan ismét egy programokban és szakmai fejlődési lehetőségekben gazdag egy hónapot tölthettek el nálunk október 13. és november 9. között azok a határon innen és túlról érkező fiatal könyvtáros szakemberek, akik elnyerték az Országgyűlési Könyvtár a „Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése elnevezésű ösztöndíját, vagy anyaintézményük jóvoltából delegáltként vettek részt a programon.

A program első tartalmas hetén a 10 ösztöndíjas és 5 budapesti könyvtárból delegált kolléga az Országos Széchényi Könyvtár és más szak- és közkönyvtárak munkájának megismerése mellett számos szakmai előadáson képviseltette magát hallgatóként és felszólalóként egyaránt. Az első hét hétvégéjén került sor a már hagyományosnak számító pannonhalmi kirándulásra, ahol vendégeink meglátogatták az Apátsági Könyvtárat, illetve a győri Kisfaludy Károly Könyvtárban is jártak.

A második hét – bár csupán háromnapos volt – sem szűkölködött programokban. Az ösztöndíjasok az Országgyűlés és az Országgyűlési Könyvtár működésének alapos tanulmányozásán túl további patinás könyvtárakba látogattak el, köztük a Nemzeti Múzeum Központi Könyvtárába, a lakiteleki Népfőiskolára, illetve a kecskeméti Katona József Városi és Megyei Könyvtárba, valamint találkoztak a hazai könyvtáros szakma egyik legfontosabb szakemberével, Barátné dr. Hajdu Ágnessel, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnökével. A hét lezárásaként a kollégák egy kétnapos egri kiránduláson vettek részt, ahol egyéb izgalmas programok mellett bemutatkozott nekik a Bródy Sándor Megyei Könyvtár is.

Eger, kirándulás

Az ösztöndíjasok egri kirándulása

A harmadik hét újfent számos hazai könyvtár, valamint a Könyvtári Intézet meglátogatására és megismerésére adott alkalmat. Az ösztöndíjasok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak köszönhetően bepillanthattak a budapesti közkönyvtári hálózat működésébe. Olyan neves szakkönyvtárak is fogadták a vendégeket, mint a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, az Országos Idegennyelvű Könyvtár vagy az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, illetve a felsőoktatási intézmények titkai is feltárultak a Budapesti Corvinus Egyetem Könyvtárában.

KSH-raktár

Látogatás a KSH Könyvtár raktárában

A programzáró héten az ösztöndíjasok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárában, az MTA Könyvtár és Információs Központban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban jártak, miközben valódi könyvritkaságokat és restaurált könyveket is megcsodálhattak. A Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozója szakmai párbeszédre és régi barátságok felelevenítésére adott alkalmat, a búcsúzás előtt utolsó programelemként pedig az ifjú könyvtárosok ellátogattak a budafoki Törley Gyűjteménybe és Látogatóközpontba is. A program záróakkordjaként az ösztöndíjasok együtt elevenítették fel az elmúlt négy hét történéseit, majd ünnepélyes keretek között vettek búcsút vendéglátóiktól és egymástól.

Könyvtári Intézet

Látogatás a Könyvtári Intézetben

Az Országgyűlési Könyvtár nevében ezúton köszönjük meg minden ösztöndíjasnak, delegáltnak és a fogadó intézményeknek az aktív és lelkes részvételt, mellyel hozzájárultak a „Könyvtár, ami összeköt” program ismételt sikeréhez.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT