Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

"Emlékezzünk régiekről!" - 150 éves a Magyar Történelmi Társulat és a Századok folyóirat

Másfél évszázada tartotta első közgyűlését a Magyar Történelmi Társulat, amely a történettudomány területén a Magyar Tudományos Akadémia mellett a legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező szervezet hazánkban.

A tudományos társulatot a kiegyezés esztendejében alapították, Horváth Mihály, Toldy Ferenc, gróf Mikó Imre, Ipolyi Arnold, Thaly Kálmán, Nagy Iván és Pesty Frigyes történészek vezetésével.

A neves tudósok célja az volt, hogy a magyar társadalmat a jövőben rendszeresen informálják a történeti kutatások eredményeiről. A Társulat első közgyűlésére 1867. május 15-én került sor, elnöke Mikó Imre gróf (1867-1876), alelnökei Horváth Mihály (1867-1877) és Ipolyi Arnold (1867-1877), titkára Thaly Kálmán (1867-1875) volt. Tagjainak száma 1867 végére már meghaladta a 600 főt. A Társulat létrehozásával egy időben megalapították tudományos folyóiratát, a mai napig is működő Századokat. Első szerkesztője a Társulat titkára, Thaly Kálmán, a szerkesztőbizottság elnöke Horváth Mihály lett

A Társulat alapításától kezdve tudományos és társadalmi téren is jelentős szerepet játszott. Tagjai a kezdetektől fogva – igen szoros együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémiával – meghatározó szerepet vállaltak a levéltári kutatásokban, a legfontosabb történeti iratokat közzétevő forráskiadványok összeállításában és a Magyarország történetének korszakait bemutató nagy tudományos és népszerűsítő összefoglalók (például a millenniumi tízkötetes magyar történet) elkészítésében egyaránt. Tevékenységi köre kiterjedt a történettudomány teljes területére. A Századok a magyar történettudomány központi műhelye, egyben a világ egyik legrégibb történelmi folyóirata.


„Nem szeretheti nemzetét, aki múltját nem ismeri”

(Horváth Mihály)

Magyar Történelmi Társulat

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT