Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

100 éve hunyt el Wekerle Sándor egykori miniszterelnök

1848. november 14-én született Móron. Jogot végzett. 1886-ban a Pénzügyminisztérium államtitkára lett. Még abban az évben a kormányzó Szabadelvű Párt jelöltjeként időközi választáson a Bobró központú választókerület országgyűlési képviselőjévé választották. Az 1887-es választásokon már Nagybányán választották meg. 1889-ben Tisza Kálmán kormányának utolsó pénzügyminisztere lett, a tárcát a következő kabinetben is megtartotta. Miniszterként a pénzügyi igazgatás reformja fűződik a nevéhez. 1892-ben újraválasztották képviselőnek. Még abban az évben miniszterelnöki felkérést kapott I. Ferenc Józseftől. A pénzügyi tárcát kormányfőként is megtartotta. Miniszterelnöki időszakában tartóssá vált a költségvetés egyensúlya és bevezették a polgári házasságot. Ez utóbbi vezetett első kormányzásának végéhez: az egyházpolitikai reformok körüli viták közepette a katolikus Ferenc József bizalma megrendült Wekerlében, aki emiatt 1895-ben lemondott a kormányfőségről.

Wekerle Sándor

Wekerle Sándor miniszterelnök dolgozó szobájában. - Miniszterelnökké való kinevezésekor készült fénykép után.
Forrás: Digitális Képarchívum

1896 és 1906 között a Közigazgatási Bíróság elnöki tisztét töltötte be. Ugyanettől az évtől, egészen 1918-ig az Országos Ipartanács elnökeként tevékenykedett. 1906-ban, az akkori belpolitikai válságból kivezető kompromisszumként a pártok felett álló pénzügyi szaktekintélyként tisztelt Wekerle lett a Szövetkezett Ellenzék kormányának vezetője, miután belépett az Alkotmánypártba. 1910-ig tartó kormányzása alatt a pénzügyi tárcát is vezette. Bár Wekerlének személyes sikere volt az adórendszer reformja, a koalíción belüli széthúzás miatt a kormány kevés eredményt tudott felmutatni és a következő választást elvesztette. 1917 augusztusában, az I. világháború zűrzavarában az új uralkodó, IV. Károly Wekerlében látta a stabilizáció reményét és felkérte kormányfőnek. Wekerle Sándor mindmáig az egyetlen olyan magyar politikus, aki három alkalommal is betöltötte a miniszterelnöki pozíciót. Magyarország választott kormányfői közül ő szolgált a negyedik leghosszabb ideig.

Wekerle Sándor

Wekerle Sándor, 1911
Benczúr Gyula festménye

Bár választójogi és szociális reformokon, valamint a 48-as Alkotmánypárt létrehozásával a 67-es és 48-as oldal egyesítésén dolgozott, Wekerle 1918 októberében, a háborús vereség közhangulatában lemondani kényszerült. Ő volt a dualizmus utolsó tényleges miniszterelnöke. Trianon után is az ország elismert pénzügyi szakemberének számított, 1921-ben kinevezték az Országos Pénzügyi Tanács elnökévé. Wekerle Sándor 1921. augusztus 26-án hunyt el Budapesten. Fia, ifj. Wekerle Sándor 1928 és 1931 között szintén betöltötte a pénzügyminiszteri pozíciót.

A Wekerle Sándor életútja iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk Görög Staub Károlynak a politikusról írt munkáját, mely megtalálható könyvtárunkban.


Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT