Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

100 éve vásárolta meg a könyvtár a Gyurikovits-hagyatékot

100 éve, 1917-ben a Ranschburg-féle könyvkereskedésben vásárolta meg a könyvtár Gyurikovits György (1780–1848) pozsonyi táblabíró, országgyűlési követ hagyatékának magyar országgyűlésekkel foglalkozó részét. A hagyaték az 1608-tól 1790-ig terjedő időszakból főként latin nyelvű országgyűlési forrásanyagokat foglal magába, 1790-től 1836-ig pedig a rendszeres megjelenésű nyomtatott jegyzőkönyveket, irományokat is.

Gyurikovits György

Gyurikovits György arcképe

Gyurikovits a XIX. század elején felkutatott, gyűjtött, megvásárolt, illetve lemásolt számos régi országgyűlési iratot, saját 1838-as regisztere szerint az országgyűlési gyűjtemény 104 kötetből állt, ebből 34 kéziratost, és 55 nyomtatottat vett meg a könyvtár.

1962-ben, mikor az Országgyűlési Könyvtárban a Magyar Parlamenti Gyűjteményt mint különgyűjteményt létrehozták, kiegészítették a könyvtár eredeti állományában lévő régi országgyűlési kötetekkel is, így azóta egységesen kezelik az 1861 előtti országgyűlési témájú állományrészt, mely a könyvtár kis olvasótermében helyezkedik el.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT