Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

125 éve nyílt meg a Millenniumi Kiállítás

125 évvel ezelőtt, 1896. május 2-án nyitotta meg kapuit az Ezredéves Országos Kiállítás, a Honfoglalás millenniumának évében tartott rendezvénysorozat egyik legfontosabb eseménye. A Városligetben 520 ezer négyzetméteren berendezett, fél éven át megtekinthető nagyszabású kiállítást az uralkodó, I. Ferenc József osztrák császár és a magyar király nyitotta meg. A rendezvényen több mint kétszáz pavilonban mutatták be Magyarország ezer évének történelmi és kulturális örökségét, valamint a korabeli magyar ipar teljesítményét. Az eseményre nem csak Ausztria-Magyarország területéről, hanem külföldről is vártak látogatókat, annak megnyitását angol nyelven is hirdették.

Millenniumi Kiállítás - plakát
A kiállítás brosúrája

A kiállítás jellemzően fából készült pavilonjait – amelyeket ma inkább közepes méretű épületeknek neveznénk – két főcsoportba rendezték. Az I. főcsoport alkotta a történelmi kiállítást vagy Történelmi Épületcsoportot, ahol ideiglenesen felépített, a magyarországi román, gótikus és reneszánsz stílust megidéző, mérethű épületeket tekinthettek meg a látogatók. Ezek közé tartozott Vajdahunyad vára is, amelynek egy részletét az erdélyi eredeti mintájára ugyancsak fából építettek meg. A kiállításrész olyannyira elnyerte a látogatók tetszését, hogy lebontását követően 1904 és 1908 között ismét felépítették az épületeket, ezúttal tartós anyagokból. A köznyelvben azóta a teljes épületcsoportot Vajdahunyad várának nevezik. Itt kapott helyet az 1907-ben megnyitott Magyar Mezőgazdasági Múzeum is.

Vajdahunyad
Vajdahunyad vára

A II. főcsoport a jelenkori kiállítást foglalta magába, amely a századforduló Magyarországának sikereit volt hivatott bemutatni. Ezen belül 19 csoportba osztották be a pavilonokat, olyan területeket mutatva be, mint a képzőművészet, az irodalom, az iskolarendszer, a bányászat, a gépipar, a közlekedés és az építőipar. A jelenkori kiállítás részét képezték a hagyományos magyar népi életmódot bemutató pavilonok is. Önálló pavilonja volt Budapestnek, ahol a főváros megelőző évtizedekben elért fejlődéséről és jövőbeni terveiről lehetett tájékozódni. Az igazságügyi pavilonban Werbőczy István Hármaskönyvét is kiállították. A jelenkori kiállításnak is sokáig megtalálható volt az öröksége a Városligetben. Ez volt a Magyar Közlekedési Múzeum, amelynek korábbi főépülete a kiállítás Közlekedésügyi Csarnokából nőtt ki, és hivatalosan 1899-ben nyitották meg. A 2016-ban lebontott épületet a X. kerületben, nagyobb területen építik újjá, korábbi helyén pedig a Magyar Innováció Háza nyílik majd meg.

A rendezvényen szórakozási lehetőségeket is biztosítottak az érdeklődők számára. Egyebek mellett léghajóra és elektromos kisvasútra is fel lehetett szállni.

Pavilonok
A kiállítás pavilonjai

A Millenniumi Kiállítást 1896 májusa és novembere között 5 823 636 látogató tekintette meg.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT