Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

A 49. könyvtáros vándorgyűlésen jártunk

Miskolc immáron negyedik alkalommal adott otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által rendezett vándorgyűlésnek, melyre július 5-7. között került sor. A találkozó idei tematikája a könyvtárak társadalomban betöltött szerep- és feladatkörét igyekezett bemutatni az élet minősége, a könyvtárosok a társadalomért témakörét követve. Az Országgyűlési Könyvtár kollégái nemcsak résztvevőként voltak jelen, hanem előadói és szervezői minőségükben is hozzájárultak a program magas szakmai színvonalához.

A rendezvény nyitó plenáris ülésén Baráthné dr. Hajdú Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke köszöntette elsőként a szakmai fórumon résztvevő több mint 800 könyvtáros kollégát, majd köszöntőt mondott többek között Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, aki beszédében foglalkozott az Európai Parlament könyvtárakat érintő szakmai törekvéseivel is. A nyitó rendezvényen szakmai előadást is hallhattunk a könyvtárak megváltozott szerepéről, az intézmények előtt álló új kihívásokról Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, az Európai ügyek bizottsága elnökének jóvoltából. A hagyományoknak megfelelően szintén a nyitó plenáris ülésen adták át a könyvtáros egyesület szakmai díjait, kitüntetéseit.

A szakmai programok sorát két előadás nyitotta meg: Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke A személyes adatok kezelése a könyvtárak életben címmel tartott előadást, amelyben foglalkozott többek között az adatvédelem hazai szabályozásával, a könyvtárakat érintő speciális szabályokkal, valamint részletesen elemezte a vonatkozó európai uniós előírásokat. Gerencsér Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének főtitkára egy szakmai tanulmányút tapasztalatainak tükrében mutatta be a dán könyvtári modellt, amelynek központjában az ember, a felhasználó áll.

Ezt követték az egyesület szekciói által szervezett előadások, melyek közül talán a leggazdagabb és a vándorgyűlés idei témaköréhez leginkább illeszkedő programmal a Társadalomtudományi Szekcióban találkozhattunk, melynek előadásai Az élet minősége és a könyvárak: a biblioterápiától a plágiumkeresésig tematika köré csoportosultak. Villám Judit, az Országgyűlési Könyvtár munkatársa és a Szekció elnöke szervezte és moderálta az elhangzó előadásokat. Délelőtt a Magyar Biblioterápiás Társaság négy előadója vonzott nagy hallgatóságot. Bartos Éva, az OSZK Könyvtári Intézetének nyugalmazott igazgatója arról beszélt, hogy hogyan változott meg a könyvtárak kulturális, társadalmi és közösségi szolgálata az elmúlt ötven évben. Horváth Judit pszichológus az új kihívásokról, társadalmi folyamatokról beszélt, hogy miért van egyre nagyobb szükség a biblioterápiára. Gulyás Enikő (Egri Egyetem) a fejlesztő biblioterápia új, számítástechnikai (IKT) eszközeit mutatta be. Petrovszki Mária, orosházi könyvtáros, biblioterapeuta jóvoltából megtapasztaltuk, hogyan zajlik, milyen részei vannak egy jól felépített foglalkozásnak. Délután a szekcióban a szakkönyvtárak újdonságaival ismerkedhettünk. Meghallgathattuk dr. Tóth Éva, az OGYK Nyilvános Szolgáltatások Osztálya vezetőjének előadását arról, miként folyik a jogi művek digitalizálása az Országgyűlési Könyvtárban, milyen tervek, elképzelések vannak a digitális jogi tartalmaink bővítésére. Sallai-Tóth László (MTA-KIK) olyan irodalmi adatbázisokat mutatott be, melyeket a REAL repozitórumokra építenek, Hoffmann Ádám (Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár) pedig a plágiumkereső szolgáltatások összehasonlításának eredményeiről, annak tanulságairól beszélt.

Társadalomtudományi Szekció ülése

A Társadalomtudományi Szekció ülése

A könyvtár kollégái szép számmal vettek részt a Jogi Szekció programján is, melynek előadásai a „Határtalan – Együtt – Működés” témaköre mentén szerveződtek. Az előadások sorát Illés Péter, a Csongrádi Információs Központ, Csemegi Károly Könyvtár igazgatója nyitotta meg, aki Együttműködés a Kárpát-medencében címmel tartott előadást a 8 ország könyvtárosai számára találkozási lehetőséget biztosító, évente megrendezésre kerülő „csongrádi konferenciáról.” Ezt követte dr. Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár igazgatóhelyettesének előadása, melyben a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködését célzó ösztöndíjprogram eredményeit mutatta be. A Jogi Szekció programjában hallhattunk még többek között a Mikes Kelemen Programról, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében 2014. január 1-jén indult útjára, és amelynek fő célja a diaszpórában élő magyarok tárgyi örökségének összegyűjtése, megmentése.

A rendezvény során belekóstoltunk a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Borsod Megyei Szervezetének programjába is, ahol a magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek adatbázisáról, a Matarkáról, valamint az RFID technológiáról és eszközökről hallgattunk előadásokat.

A vándorgyűlés az előadások mellett számos más szakmai programot is kínált, így például lehetőség volt könyvtárlátogatásokra, de természetesen egyéb, a szakmai kapcsolatok elmélyítésére is alkalmas közösségi programok, kirándulások is elérhetőek voltak a könyvtáros kollégák számára.

A jövő évi vándorgyűlés helyszíne Keszthely lesz, amely mint az MKE 50. jubileumi vándorgyűlése bizonyára ismét számos izgalmas és aktuális témával várja majd az érdeklődő szakmai közönséget.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT