Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

A fesztiváljelenség

A fesztiválok a mai kor kiemelkedő ünnepei, ugyanakkor korokat átívelő eseményekként mindvégig jelen voltak a történelemben. Napjainkban igen gyakran rendeznek különböző apropóból fesztiválokat, azonban ezeknek az örömteli és látványos alkalmaknak a gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza.

A szó latin jelentése is ezt mutatja: festivus, festa, vagyis ünnepi játékok, előadássorozat. Ennek az eseménynek legalább olyan fontos a játék – játékosság jellege, mint a ritus, a közösségteremtés hangsúlyozása. Eredetének felkutatása, tisztázása nemcsak a múlt megértése miatt lehet fontos, hanem magyarázatot adhat az egyre népszerűbb fesztivál, illetve fesztiválozás mai társadalmi funkciójára is. Ugyanakkor érdekes lehet, hogy nemcsak időben, de tartalmában és céljában is mennyire messzire került rendeltetésétől, hajdani jelentőségétől ez az esemény. A régi időkben még közelebb volt a célja a mindennapi életből való kiemeléshez. Ma már a cél inkább a szórakozáshoz áll közelebb, sőt a gazdasági, pénzügyi megfontolásból rendezett előadássorozatok is bekerültek a fesztiválok lehetséges okai közé. A szervezők részéről természetesen szerepelhet még ebben az esetben is a tanítás, a közönségnevelés és az ízlésformálás kimondatlan szándéka.

Mindenképpen érdemes belelapozni ebbe a szociológiai áttekintésbe és felmérésbe. Tisztább képet kaphatunk a mai fesztiválozni vágyók igényeiről, érzéseiről, gondolatairól, valamint a létrehozók, megvalósítók szándékairól, nemcsak a régmúltban, hanem itt és most a mai Magyarországon.

A kiadvány raktári jelzete az OGYK-ban: KK VII/1688

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT