Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

A Huntington Könyvtár és Művészeti Gyűjtemény küldöttsége vendégeskedett nálunk

2018. október 11-én a kaliforniai Huntington Library, Art Collections and Botanical Gardens munkatársait és fenntartóit üdvözölhettük az Országgyűlési Könyvtárban. Vendégeink európai tanulmányútjuk keretében látogatták meg intézményünket, és leginkább muzeális gyűjteményünkre voltak kíváncsiak.

Huntington presentation

Kardos Helga bemutatja Pilisi-Ney Béla Országházról szóló albumát.

A könyvtár és a muzeális gyűjtemény általános bemutatását követően a hallgatóság szakreferenseink jóvoltából részletesebben megismerhetett, valamint „élőben” megtekinthetett néhányat legbecsesebb muzeális köteteink közül. A bemutatott művek sorában helyet kapott többek között Ferdinand Bernhard Vietz 14 kötetes Icones Plantarum című botanikai sorozatának néhány darabja, Mária Terézia büntető törvénykönyve, Pilisi-Ney Béla Országház albuma, Antonio Bonfini Magyar krónikája, illetve Magyarország első érmekatalógusa, a Tabulae Numismaticae.

Huntington visit

Szakreferenseink (balról: Villám Judit osztályvezető, Zágoni-Bogsch Gergely, Bálint Zsolt és Varga Tímea) bemutatják muzeális gyűjteményünket.

Számos fontos muzeális értékű művet tartalmaz könyvtárunk Magyar Parlamenti Gyűjteménye is, melynek érdekesebb darabjairól szintén említést tettünk a bemutató során. E körben különösképp lenyűgözték vendégeinket az eredetileg Kossuth Lajos által kézzel lejegyzett, és a Habsburg hatóságok figyelő tekintete elől rejtve terjesztett Országgyűlési Tudósítások. Az Országgyűlési Könyvtár legrégebbi különgyűjteményéről, a Külföldi Parlamenti Gyűjteményéről is szó esett, tekintettel arra, hogy ebben az állományrészben jelentős számú kongresszusi dokumentum található, melyek közül néhányba bele is lapozhattak a látogatók.

A program lezárásaként a csoport sétát tett a könyvtár olvasói tereiben, miközben munkatársaink az előadások alatt felmerült kérdéseikre válaszoltak.


Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT