Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

A Romániai magyar könyvtárosok vándorgyűlésén vendégeskedtünk

A Romániai magyar könyvtárosok XII. vándorgyűlését és szakmai konferenciáját 2017. október 19-20. között szervezték meg Parajdon, a VIII. Székelyföld Napok rendezvényeinek sorában. A romániai magyar könyvtári szakma legnagyobb hagyományos rendezvénye a vándorgyűlés, amelyet érdekképviseleti szervezetük, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) szervez. A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár társszervezőként csatlakozott idén is az egyesülethez. A Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, valamint a szegedi székhelyű Monguz Kft. támogatásával, több mint hatvan résztvevő jelenlétében lezajlott szakmai-tudományos tanácskozás „A könyvtár, mint tartalomszolgáltató” címmel került megrendezésre. A konferencián számba vették a könyvtárak jelenlegi szerepének, feladatainak átalakulását, valamint a könyvtári tartalomszolgáltatás új lehetőségeit a digitális társadalom korában. A Parajd Hotel konferenciatermében zajló előadássorozat lehetőséget nyújtott a romániai magyar könyvtári szakma képviselői számára a tapasztalatok, eredmények és a jó gyakorlatok megosztására, kerekasztal-beszélgetésekre.

Parajd - csoportkép

A romániai, magyar vonatkozású gyűjteményekkel rendelkező nagyobb intézmények, megyei-, városi-, egyetemi könyvtárak munkatársai mellett a vándorgyűlésen jelen voltak kisebb települések és iskolai könyvtárak képviselői is. Többségük Hargita, Maros és Kovászna megyéből érkezett.

Az idei vándorgyűlésen magyarországi meghívottként az Országgyűlési Könyvtár küldöttsége is részt vett.

Villám Judit, a Magyar Parlamenti Gyűjtemény szakreferense előadásában az Online Magyar Parlamenti Gyűjteményt mutatta be. A jövőre 150 éves fennállását ünneplő Országgyűlési Könyvtár gyűjteménye, amely a magyar parlamentarizmushoz, a törvényhozáshoz kapcsolódik, 2008-ban vált online elérhetővé a könyvtár honlapján. 2015-től a Hungaricana közgyűjteményi portál részeként is elérhető a gyűjtemény több százezer oldalnyi digitalizált anyaga.

Villám Judit - Parajd

Redl Károly az Országgyűlési Könyvtár helyettes vezetője a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) vezetőségének nevében is üdvözölte a konferencia résztvevőit. Előadásában ismertette a „Könyvtár, ami összeköt" címet viselő, ösztöndíj-programot, amelyet 2011-ben indított el az Országgyűlés elnöke. A program, amelyben, évente 6 határon túli, és 2 magyarországi fiatal könyvtáros részesül ösztöndíjban, budapesti közgyűjtemények által delegált résztvevőkkel is kiegészül. A résztvevők egy hónapot az Országgyűlési Könyvtárban tölthetnek közös munkavégzés, szakmai tapasztalatcsere és együttműködés céljából. A „Könyvtár, ami összeköt” további sikeres működéséhez első sorban az utánpótlás biztosítása a legfontosabb feladat. A program további népszerűsítése szempontjából a Romániai magyar könyvtárosok vándorgyűlése kiváló alkalomnak bizonyult.

Redl Károly - Parajd

A képek forrása: Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT