Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Dr. Kokas Károly kapta 2020-ban a Nagy Miklós-díjat

Nagy Miklós, az Országgyűlési Könyvtár egykori igazgatója a két világháború közötti időszak egyik legkiemelkedőbb könyvtáros szakembere volt, aki amellett, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett intézményünk országos jelentőségű könyvtárrá fejlesztésében fontos szerepet játszott az 1922-es kötelespéldány-törvény létrejöttében is.

A 150 éves Országgyűlési Könyvtárban 2018 novemberében tartott könyvtárszakmai konferenciát megelőzően döntés született arról, hogy Nagy Miklós könyvtárügyért végzett munkájára emlékezve az Országgyűlés elnöke életre hívja a Nagy Miklós-díjat, amelyet minden év november 6-án annak a könyvtáros szakembernek nyújtunk át, aki magas színvonalú szakmai tevékenységével hozzájárult intézményünk céljainak megvalósításához. Az idei évben a pandémiás helyzetre való tekintettel a díjazottunk, a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának informatikai főigazgató-helyettese, dr. Kokas Károly a hagyományostól eltérő módon vehette át a kitüntetést.

Dr. Kokas Károly a magyar könyvtárügy egyik kiemelkedő személyisége, aki „aktív tagja volt annak a Könyvtári Bizottságnak, amit Kövér László házelnök úr még 2012-ben hívott életre. A nagyon részletes, összefoglaló szakmai dokumentum alapján, melynek elkészítésében díjazottunk hangsúlyos szerepet vállalt, 2013-ban megkezdődhettek azok a pozitív átalakítási folyamatok, melyek a kubatúra átalakításától, a szolgáltatási rendszerek megreformálásán át, az állomány egészének átvilágításáig terjedt. Az elmúlt évek a szakmai koncepció helyességét igazolták: az Országgyűlési Könyvtár azóta sikeres, rendkívül népszerű könyvtárként helyezkedik a közintézményi palettán. (...) Mély gondolatokról tanúskodó, az öngúnyt sem nélkülöző humora, erős kapcsolatteremtő képessége, a bárkivel szót értő barátságossága, minden akadályt elhárítani tudó, a problémákat tisztán átlátó szemlélete és segíteni akarása miatt, 2020. november 6-án, az Országgyűlési Könyvtár 152. évfordulóján házelnök úr dr. Kokas Károlynak adományozza a Nagy Miklós díjat.” – olvasható a laudációban.

Szeretettel gratulálunk a díjazottnak!

Kokas Károly, Nagy Miklós-díj

Dr. Kokas Károly

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT