Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Helyek és emberek a HUNGARICANA portálon

Április 1-jén vált elérhetővé a nagyközönség számára az Országgyűlési Könyvtár és a Budapest Főváros Levéltára együttműködésében létrejött HUNGARICANA Közgyűjteményi Portál, amely első ízben mutatja be egyetlen egységes felületen számos múzeumi és levéltári digitális gyűjtemény anyagát.

A különleges archívum a sajtó érdeklődését is felkeltette, az MTI mellett a Hvg, a Kultúra.hu, We Love Budapest és a Győr+ egyaránt beszámolt az új portál kínálta élményről.

A HUNGARICANA rendszer célja az NKA által támogatott közgyűjteményi digitalizálások eredményeinek bemutatása, publikálása. A honlap egyrészt információt ad a meghirdetett pályázatokról, közli a pályázati eredményeket, illetve egy publikációs felületet biztosít az elkészült adatbázisoknak.

A HUNGARICANA létrejöttével egységesültek az NKA különböző kollégiumában folyó digitalizálások. Az integrációra jó példa a Múzeumi Kollégium által támogatott Képeslap adatbázis, amely az új Közgyűjteményi Kollégium létrejöttével ki tudott lépni a múzeumi körből, és az ugyancsak értékes anyagokat tartalmazó Országos Széchényi Könyvtár anyagával egészítette ki az eddigi múzeumi anyagot. A rendszer másik fontos és különleges eleme a történelmi térképek korszerű, látványos és legmodernebb térinformatikai technológiával megtámogatott, tudományos igényű megjelenítése. A HUNGARICANA fontos részét alkotják a metaadatbázisok és a hozzájuk tartozó képek. Ezek kiindulópontja a Magyar Levéltári Portál (MLP), amely immár egyetlen felületen jelenik meg más múzeumi (pl Kitaibel-herbáruim) és könyvtári metaadatbázisokkal.

Böngésszen Ön is kedvére a sok százezer régi képeslap, térkép és levéltári anyag között!

* *

fotor

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT