Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Ismét átadtuk a Nagy Miklós-díjat

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága 2019. november 6-án, az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 151. évfordulóján a könyvtár két háború közötti igazgatójának, Nagy Miklósnak emléket állító terem- és táblaavató ünnepséget tartott.

Nagy Miklós-díj közönség

Nagy Miklós Désen született 1881. január 27-én és Budapesten halt meg 1962. március 12-én. 1901-től dolgozott a képviselőházban, 1921. december 3-tól 1940. május 1-ig a könyvtár igazgatója volt. Kiemelkedő tudásával, szakmai és vezetési gyakorlatával sokat tett a könyvtár korszerű kialakításáért, a gyűjtemény, és az erre épülő tájékoztatás tudományos színvonaláért. Számtalan publikációja jelent meg államtudományi, valamint történelmi és politikai kérdésekről. 1927-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta.

A rendezvényen beszédet mondott Hiller István, az Országgyűlés alelnöke. Az ünnepségen a könyvtári szakma jeles képviselői is részt vettek.

Nagy Miklós-díj Hiller

Hiller István beszédet mond

Az ünnepségen a Nagy Miklós kitüntető díj átadására is sor került. A díjat az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulója alkalmából 2018-ban hozta létre Kövér László házelnök úr, aki ezzel kívánt hozzájárulni e nagy múltú intézmény alapításának méltó megünnepléséhez.

A díjat évente egy alkalommal – a könyvtár alapításának évfordulóján – az a személy kapja, aki tevékenységével kiemelkedően segíti az Országgyűlési Könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit. A tavalyi évben dr. Horváth József a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára volt a díjazott, idén Varga Éva, a Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, a Beregszászi Járási Központi Könyvtár igazgatója kapta.

Nagy Miklós-díj

Bellavics István, Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának igazgatója, Varga Éva díjazott és Markója Szilárd az Országgyűlési Könyvtár vezetője

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT