Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Jogi könyvkiadás egykor és most – részvételünk az Első Magyar Jogi Könyvszalon programjában

A Magyar Jogász Egylet és az Alkotmánybíróság hagyományteremtő szándékkal 2021. szeptember 18-án a felújított és a Károli Gáspár Református Egyetem által a közelmúltban birtokba vett Károlyi–Csekonics-palotában tartotta meg az első Magyar Jogi Könyvszalont, melyen az Országgyűlési Könyvtár munkatársai is részt vettek. A rendezvény díszvendége Áder János köztársasági elnök volt, aki beszéddel is köszöntötte a megjelenteket.

Az érdeklődőket tizennyolc magyar nyelvű jogi könyvkiadással foglalkozó kiadó várta friss kiadványokkal és könyvbemutatókkal. A látogatók amellett, hogy kedvezményes áron megvásárolhatták a szakkönyveket, tankönyveket, exkluzív dedikálások során személyesen is találkozhattak a tudományterület neves szerzőivel. Mindezeken felül a hallgatóság sikeres jogászokkal, véleményformálókkal és közszereplőkkel folytatott pódiumbeszélgetéseken nyerhetett betekintést a jogászélet aktuális és történeti kérdéseibe, illetve digitális bemutatókon ismerhette meg a jogászok munkáját segítő online eszközöket, jogtárakat és jogkódexet.

A Könyvszalon Nagydíj ünnepélyes díjátadójára szintén itt kerül sor, melynek alkalmával három kategóriában hirdettek győztest a bíráló bizottságok elnökei. A 2020-as év legjobb elméleti és a legjobb gyakorlati jellegű jogtudományi szakkönyvének szerzője és kiadója, valamint a legjobbnak ítélt PhD disszertáció írója részesülhetett a Magyar Jogász Egylet elismerésében.

A rendezvényt két kamara-kiállítás kísérte, amelyek az Országgyűlési Könyvtár munkatársainak közreműködésével jöttek létre. A „Jogi könyvkiadás egykor – régi idők jeles kiadói” című kiállítás a 19. század közepétől a 20. század első feléig vonultatta fel a legfontosabb jogi könyvkiadással is foglalkozó vállalkozásokat. A „Válogatás a magyar nyelvű jogirodalom klasszikusaiból” címet viselő kiállítás pedig az Országgyűlési Könyvtár állományából válogatott, neves jogtudósok tollából származó alapvető jelentőségű műveket mutatta be.

Az eseményen Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogászegylet elnöke a Magyar Jogi Könyvszalon Emlékérmet adományozta a Könyvtár azon munkatársainak, akik részt vettek az informatív és hiánypótló jogtörténeti tárlat létrehozásában.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT