Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Kárpát-medencei könyvtárosok találkozója Csongrádon

A Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) közös szervezésében idén, május 28-29-én rendezték a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciáját. A határon túli magyar könyvtárosok legnagyobb seregszemléjén az Országgyűlési Könyvtár munkatársai előadóként és résztvevőként egyaránt képviseltették magukat.

Az immár 17. alkalommal megrendezett eseményen a résztvevők változatos témákban hallhattak előadásokat, melyek révén betekintést nyerhettek a határokon túl működő magyar könyvtárak munkájába. A jelenlévők megismerhették az NKA legfrissebb könyvtámogatási programjait, pályázatait, valamint a hazai nemzetpolitika irányait, az aktuális nemzetpolitikai programokat és intézkedéseket. Alsóőrtől Somorján, Ungváron, Székelyudvarhelyen keresztül egészen Pélmonostorig tájékoztatót hallhattunk a már meglévő és a frissen elindított könyvtári, közművelődési kezdeményezésekről, az anyanyelv, a nemzeti identitás megőrzésének nehézségeiről.

Az Országgyűlési Könyvtár által koordinált „Könyvtár, ami összeköt” című, a Kárpát-medencei könyvtárosok együttműködését célzó ösztöndíjprogram tapasztalatairól, a program bővítéséről és új irányairól dr. Redl Károly, a Könyvtár igazgatóhelyettese számolt be a hallgatóságnak.

A konferencia az Országgyűlési Könyvtár számára különösen fontos, hiszen amellett, hogy rengeteg pozitív visszajelzést, elismerő szót kaptunk a programban korábban résztvevő könyvtáros kollégáktól, lehetőségünk volt megvitatni a soron következő ösztöndíjprogram elemeit a magyarországi könyvtárak vezetőivel. Az egyeztetések során több magyarországi könyvtárigazgató is kifejezte szándékát, hogy bekapcsolódna a „Könyvtár, ami összeköt” programba, és akár több napra is fogadná ösztöndíjasainkat, melynek során a kollégák gyakorlati tapasztalatokat gyűjthetnek a résztvevő intézményekben folyó szakmai munkáról.


Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT