Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Könyvajánló – Szente Zoltán: A parlamentek története

A napokban mutatták be az Országházban Szente Zoltán A parlamentek története: a korai rendi gyűlések kialakulásától a modern népképviseleti törvényhozásokig című kötetét. A könyvbemutatóhoz kapcsolódóan ajánljuk figyelmükbe ezt a hiánypótló kötetet, amely hamarosan az Országgyűlési Könyvtár polcain is elérhetővé válik.

Szente Zoltán, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora legújabb monográfiájának megírásával monumentális feladatot teljesített: közel hétszáz év intézményfejlődését bemutatva foglalja össze a parlamentek történetét a rendi gyűlések kialakulásától a modern, népképviseleti törvényhozások létrejöttéig.

A szerző természetesen nem először foglalkozik a témával. Számos könyvet, illetve tanulmányt írt és közölt a parlamentarizmustörténettel, parlamentek működésével, alkotmánytörténettel kapcsolatban. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük itt a dualizmus korának kormányzásáról írt művét vagy az Európa országainak alkotmány- és parlamentarizmustörténetével foglalkozó, Mezey Barnával közösen jegyzett monográfiáját.

A most megjelent parlamenttörténeti kötet öt tematikus főfejezetből áll – időrendben halad a korai parlamentektől a rendi gyűlések kialakulásán át a népképviseleti parlamentek létrejöttéig –, és mindig az adott időszakot alapul véve foglalkozik az egyes országokkal. Így a kezdetektől a modern időkig megismerhetjük az egyes parlamentek történetét Oroszországtól Lengyelországon és Magyarországon át Nagy-Britanniáig, Franciaországig, Portugáliáig és Spanyolországig. Mondanunk sem kell, hogy nem „csak” az európai parlamenteket mutatja be a szerző: külön-külön alfejezet szentel az Amerikai Egyesült Államok, illetve más Európán kívüli országok parlamenttörténetének (Amerika, Ausztrália és Új-Zéland, Ázsia, Afrika). A főszöveget emellett meg-megszakítják érdekességeket, anekdotákat, figyelemfelkeltő információkat, az olvasót további kutatásra, olvasásra ösztönző – például „A követválasztás nehézségei” vagy „Az első házszabály” – rövidebb, keretes írások.

A mű végén több száz, jelentős részben idegen nyelvű tételből álló bibliográfia, továbbá névmutató, illetve parlamenttörténeti szakkifejezéseket és a kötetben használt idegen szavak jelentését magyarázó fogalomtár található.

Az Országház Könyvkiadó gondozásában, az Országgyűlési Értekezések sorozat részeként megjelent kötetbe a Kiadó honlapján lapozhatnak bele.

Szente Zoltán: A parlamentek története

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT