Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Külföldi jogszabályok online

Az összefoglalóban azokból a szabadon elérhető adatbázisokból, honlapokból állítottunk össze egy válogatást, amelyek a külföldi joganyagok kutatásának nélkülözhetetlen forrásait jelentik.

Amennyiben valamely EU-tagállam nemzeti jogában szeretnénk kutatni, úgy az N-Lex adatbázis segítségével eljuthatunk az adott ország joganyagát tartalmazó adattárhoz. A keresett ország kiválasztása után leírást olvashatunk az ország jogrendszeréről, valamint bemutatásra kerül az a hivatalos portál, ahol szabadon elérhetjük a nemzeti joganyagot. Link segítségével tovább léphetünk a tagállami adatbázisba, ahol természetesen már nemzeti nyelven folytathatjuk a kutatást, de sok esetben a fontosabb tartalmak, jogszabályok angol nyelven is elérhetőek. Mivel az N-Lex az uniós országok nemzeti jogi adatbázisainak közös hozzáférési felülete, egy felhasználóbarát egységes keresési űrlap is segíti a tájékozódást, ahol az EU bármelyik hivatalos nyelvén lehet dokumentumokat keresni. A kereséshez és a találati lista oldalainak lefordításához gépi fordítás használható.

Az Egyesült Királyság joganyaga teljes körűen elérhető a http://www.legislation.gov.uk/ oldalon. Az elsődleges és a másodlagos jogforrások, valamint az esetjog is kereshető a hivatalos portálon. Oroszország hivatalos jogi információs portálja a kizárólag orosz nyelvű http://pravo.gov.ru/ oldalon érhető el. Az orosz nyelvű http://www.base.spinform.ru/index.fwx portálon a Független Államok Közösségében együttműködő 11 ország hatályos joganyagát kutathatjuk.

A hatályos kanadai joganyag hivatalos oldala a Justice Laws Website, amely angol és francia nyelven teszi elérhetővé a dokumentumokat. A Cornell Law School mellett működő Legal Information Institute (LII) teljes szövegű hozzáférést biztosít az Egyesült Államok joganyagához, a szövetségi és a tagállami szintű jogszabályokhoz egyaránt. Az USA Legfelsőbb Bíróságának döntései elérhetőek a fenti linken, valamint 1760-tól szintén teljes körűen kereshetők a FindLaw portálon. A Harvard Egyetem Free Legal Research Resources oldalán megtaláljuk valamennyi, az Egyesült Államok jogához kapcsolódó ingyenesen elérhető forrást.

A Cornell Law School oldalán elérhető az a gyűjtemény, amely a világ országainak joganyagaihoz biztosít hozzáférést földrészek, ezen belül pedig országonkénti bontásban. Az alkotmányok, a jogforrások és a bírósági határozatok mellett számos kapcsolódó, szabadon elérhető jogi forrásról is tájékozódhatunk. Szintén világviszonylatban segíti az eligazodást a The World Law Guide (Lexadin) adatbázis, amely több mint 180 ország jogi oldalaihoz vezető több tízezer linket tesz elérhetővé. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy nem minden része frissül folyamatosan, úgyhogy a tájékozódásnál erre mindenképpen legyünk figyelemmel!

Naprakész információkkal segíti a kutatómunkát a GlobaLex adatbázis, amely egy olyan elektronikus jogi kiadvány, amely a nemzetközi jogi, a külföldi jogi és az összehasonlító jogi kutatás eszközeit, az alapvető fontosságú elektronikus és nyomtatott forrásokat mutatja be. A kiadványban megjelenő tanulmányok és összefoglalók nemcsak a jogi kutatás forrásait tárják fel, hanem az egyes országok jogrendszeréről, politikai rendszeréről, a bírósági rendszerekről és a jogalkotási folyamatról is átfogó képet adnak. A tanulmányok szövegbe ágyazva közlik az egyes vonatkozások legfontosabb linkjeit, adatbázisait. A kiadvány folyamatosan bővül újabb írásokkal, valamint a már benne szereplő tanulmányok is folyamatosan frissülnek, így valóban naprakész információk állnak rendelkezésre. Az adatbázis Foreign Law Research részében országonkénti bontásban, szövegösszefüggésbe ágyazva találjuk meg az adott ország joganyagaihoz vezető linkeket.

Sources of law

Kép forrása: Mateus Campos Felipe on Unsplash

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT