Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Könyvtár, ami összeköt – A második hét

Az ösztöndíjprogram második hetének első napját az Országos Széchényi Könyvtár megismerésével töltötték a könyvtárosok. Bebarangolhatták az épületet, hallottak az intézmény történetéről, majd az OSZK gyűjteménymegőrzési és digitalizálási tevékenységéről, illetve a Digitális Bölcsészeti Központ és a Könyvtári Intézet munkájáról tudhattak meg részleteket. A vendéglátók játékra is invitálták ösztöndíjasainkat, melynek keretében megoldhatták a Széchényi szabadulószoba feladványait. Hétfő délután pedig még a KSH Könyvtár felfedezésére is jutott idő.

Kedden a részvevők az ELTE Egyetemi Könyvtárban töltötték a délelőttöt, ami szintén nagyon tartalmas volt. Az általános könyvtári vezetés után a muzeális állomány dokumentumairól kaptak áttekintést, majd a kollégák a Restaurátor-műhelyben folyó munka rejtelmeibe avatták be a könyvtárosokat, akik az Eötvös-kiállítás megtekintésével zárták az ott töltött időt. Délután két egyházi könyvtárat látogattak meg: a Piarista Gimnázium és a Sapientia Hittudományi Egyetem könyvtárának munkájába nyerhettek betekintést.

Szerdán délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában a résztvevők megismerhették az intézmény történetét, állományát, országos feladatait, majd megtekintették a Karikó Katalinról szóló kiállítást, a Kézirat és Régi Könyvek Gyűjteményét, valamint a Keleti Gyűjteményt. Délután a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban folytatódott a program, ahol dr. Fodor Péter főigazgató úr beszélt az intézmény munkájáról. Előadásában a könyvtár történetének főbb fordulópontjait, a FSZEK hálózatát és fejlesztési programjait, a könyvtár stratégiai tervét és annak megvalósítását vázolta fel, majd a könyvtár helyiségeiben, gyűjteményeiben tett sétával zárult a látogatás.

Csütörtökön a könyvtárosok a szakmai érdeklődésüknek megfelelő választott helyszínen töltötték a napot. Voltak, akik a Ceglédi Városi Könyvtárat vagy Péteri község könyvtárát választották, de olyanok is, akik az Országgyűlési Könyvtár bizonyos munkafolyamatairól kívántak mélyebb ismereteket szerezni.

Pénteken az ünnepélyes programzárás alkalmával az ösztöndíjasok és a delegált könyvtárosok egyaránt elmondhatták tapasztalataikat, illetve megfogalmazhatták javaslataikat a jövőre nézve.

Az Országgyűlési Könyvtár nevében ezúton köszönjük minden résztvevőnek a programhoz való aktív és lelkes hozzáállást, a fogadó intézményeknek pedig a kedves fogadtatást és mindazt a munkát, mellyel hozzájárultak a „Könyvtár, ami összeköt” program ismételt sikeréhez.

 

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT