Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Lang Gyula: Híres történelmi útvonalak

Rendkívül érdekes, témájában és feldolgozási módjában újszerű összeállítást készített a szerző: Európa és Amerika híres, hosszú történelmi időszak alatt kialakult és máig használt útvonalait vette sorba. Vannak köztük közismertek (pl. Selyemút, Borostyánút) és kevésbé ismerősek (pl. Oregon-ösvény, Könnyek útja).

Az egyes útvonalak bemutatása során a szerző nemcsak útleírásszerűen tárgyalja a látni- és tudnivalókat, nemcsak a történelmi vonatkozásokat ismerhetjük meg, hanem sokféle forrásból merítve, többféle tudományág (földrajz, hadtörténet, technikatörténet, diplomácia, néprajz) eredményei segítségével járhatjuk végig az egyes területeket. Ez a sokrétű tárgyalásmód rendkívül gazdaggá, érdekessé és jól használhatóvá teszi a kötetet.

Ezen útvonalak története az ősidőkbe nyúlik vissza: erre járhattak egykor őseink vadászni vagy vízért, vagy éppen menekültek az ellenség elől, illetve kereskedtek, mindeközben magukkal vitték tudásukat, szokásaikat, kultúrájukat is. A földrajzi adottságok által kijelölt természetes útvonalak mentén, a legkedvezőbb helyeken letelepedett a népesség, és a létrejött települések idővel városokká, mára nagyvárosokká fejlődtek.

Az amerikai kontinens útvonalainak tárgyalásánál a szűken vett témán továbbmutatva, bepillantást nyerhetünk a felfedezések, a bevándorlás, az őslakosság, az indiánpolitika problematikájába is.

Külön figyelmet fordított a szerző a magyar vonatkozásokra: egyrészt az európai utak Magyarországon is áthaladnak, másrészt nagyon sok magyar utazó-felfedező, többek között Kőrösi Csoma Sándor, Stein Aurél, Xantus János játszott szerepet ezen útvonalak feltérképezésében.

A fejezetek végén megtaláljuk a felhasznált magyar és külföldi szakirodalom jegyzékét is. Kiváló a könyv képanyaga, valamint remek térképek segítik az ismeretekben való eligazodást.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: KK IV/436

Híres történelmi útvonalak

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT