Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Megjelent a legutóbbi történettudományi konferencia tanulmánykötete

A Tomka Béla által szerkesztett kötetben olvasható értekezések 2014. október 17-én hangzottak el az Országház felsőházi üléstermében, Az első világháború következményei Magyarországon és Európában elnevezésű konferencián. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt.

A konferenciát Martonyi János volt külügyminiszter nyitotta meg. Az esemény az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szakmai programja keretében valósult meg. A konferenciáról itt tekinthető meg egy összefoglaló rövidfilm.

Az első világháború kitörésének százéves évfordulója kapcsán sokféle tanulmány és feldolgozás született a témában. E konferencia neves előadói - a többi közt Tomka Béla, Romsics Ignác, John Lukács, Gyáni Gábor - a háború következményeit vizsgálták, az előidézett társadalmi, politikai, gazdasági, eszmetörténeti és művészeti változásokat. Kiemelt figyelmet kaptak azok a mélyreható jelenségek, amelyek hosszabb távon meghatározták Magyarország további sorsának alakulását: a monarchia felbomlása, forradalmak és ellenforradalmak, a háborút lezáró békerendszer, a gazdasági és népesedési következmények, nemzetpolitikai vonatkozások.

A kérdéskör teljes áttekintését lehetővé tevő, jól hasznosítható kötet született, jól megválasztott illusztrációkkal, szép kivitelben, névmutatóval kiegészítve.

A tanulmánykötet az Országgyűlés Hivatala gondozásában jelent meg, a Tudományos konferenciák az Országházban sorozat részeként. A kiadvány hamarosan elérhető lesz az Országgyűlési Könyvtár állományában.

elsovh

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT