Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Rosta Andrea: A fiatalkorú bűnözés kriminológiája és szociológiája

Rosta Andrea könyve hiánypótló mű a magyar kriminológiai szakirodalomban, mivel hazánkban a fiatalkorú bűnözésről 1964 óta nem jelent meg monográfia.

A kötet átfogó képet nyújt a fiatalkorú bűnözés jelenségéről, annak kriminológiai, szociológiai, pszichológiai, és statisztikai aspektusairól egyaránt. Lévay Miklós tanszékvezető egyetemi tanár, alkotmánybíró szerint „A mű legnagyobb értéke, hogy rávilágít arra, bár a „fiatalkorú bűnelkövető” jogi kategória, a mögötte lévő, illetve a kategória által létrehívott jelenség, a „fiatalkorú bűnözés” nem érthető meg pusztán a jog világa felől” és „a felnövekvő korosztályok kriminalitásra való reagálása nem egyszerűen büntetőjogi kérdés.”

Történelmi áttekintést kapunk arról, milyen tudományos eredmények és társadalmi változások vezettek a „fiatalkorú bűnelkövető” önálló büntetőjogi kategóriájának kialakulásához. A szerző vázolja azokat a hazai történéseket, amelyek a fiatalkorú bűnözés ügyében születtek az 1800-as évek végétől napjainkig. A kötet bemutatja a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeket és a mögöttük meghúzódó okokat, kockázati tényezőket, valamint ismerteti a tárgykörre vonatkozó alapvető nemzetközi jogi dokumentumokat is.

A könyv mindenekelőtt a szociológiai, kriminológiai és jogi oktatásban hasznosítható és megkerülhetetlen könyv lesz mindazok számára, akiket érdekel a fiatal korosztályok bűnözése, a jelenség mögötti társadalmi, nemzetközi és jogi tényezők.

A kiadvány raktári jelzete az OGYK-ban: KK III/5166 (Nagy olvasóterem)

fiatalkoru

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT