Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Szabadon elérhető online források – ENSZ

Az Országgyűlési Könyvtár 1956 óta az ENSZ letéti gyűjteménye, ami azt jelenti, hogy a szervezet által angol és francia nyelven hazánkba megküldött dokumentumokat gyűjti és szolgáltatja olvasói számára. Az utóbbi két évtizedben azonban a dokumentumszolgáltatás helyett fokozatosan hangsúlyosabbá vált az online tájékoztatás. Maga a szervezet is elkötelezett abban, hogy a szabad információáramlás elősegítése érdekében mindent online tudjon szolgáltatni az ENSZ tagállamok állampolgárainak, nem utolsó sorban pedig a fenntarthatóság érdekében is szeretnének fokozatosan áttérni a papír alapú szolgáltatásról az online formátumúra. E célkitűzések jegyében a továbbiakban néhány nagyon jól használható adatbázisra, weboldalra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

 1. https://un.org
 2. Az ENSZ hivatalos honlapja a szervezet friss dokumentumait szolgáltatja az ENSZ hat hivatalos nyelvén. Gyorslinkek teszik könnyen elérhetővé az egyes fő szervek anyagait. Elsősorban a kurrens anyagok érhetők itt el. Természetesen ezen az oldalon tudhatunk meg sok mindent az ENSZ történetéről, és nyerhetünk betekintést legrészletesebben az ENSZ jelenlegi tevékenységbe is.

  UN org

 3. https://digitallibrary.un.org
 4. Az egyik legfontosabb adatbázis az ENSZ Digitális Könyvtára, amely már közel egymillió dokumentumot tartalmaz. Az ENSZ digitalizálása során folyamatosan feltöltésre kerülnek a digitalizált archív anyagok, de állandóan bővül a szervezet kurrens anyagaival is a digitális könyvtár. A szabad szavas keresés mellett szűkíthetünk a forrás típusára, a szervezet nevére és a találati lista utólagos szűkítésére is van lehetőség a rendelkezésre álló fazetták (szűrőfeltételek) segítségével.

  UN digital

 5. https://library.un.org
 6. A Dag Hammarskjöld egykori ENSZ főtitkárról elnevezett ENSZ központi könyvtár New Yorkban található. A weboldala kiváló információs forrás az ENSZ-ről szóló szakirodalom kereséséhez. Amellett, hogy a könyvtár összefogja a letéti gyűjteményeket és koordinálja a munkájukat, információval látja el őket, az állampolgárok számára is szolgáltat információt online formában. Már a kezdőoldala is nagyon informatív. Az újdonságok mellett gyorslinkekkel segíti az eligazodást az ENSZ dokumentumok útvesztőjében. Nagyon hasznos szolgáltatása az ún. UN Member States on the Record, amely egy-egy tagállam ENSZ-es életét térképezi fel a dokumentumok alapján.

  UN Dag Hammarskjöld library

 7. https://documents.un.org
 8. Haladó keresőknek ajánlható az ENSZ dokumentumok adatbázisa, amely a kezdetektől gyűjti és szolgáltatja az ENSZ minden fő szervének dokumentumait. Ide már érdemes felkészülten érkezni a kereséshez, mert ún. symbol számok, évszám, cím alapján indulhatunk el. Az ENSZ főtestületeinek és azok alárendelt szerveinek hivatalos kiadványait és munkadokumentumait tartalmazza. Teljes szöveggel megtalálhatók benne az ülések jegyzőkönyvei, az üléseken tárgyalt témákhoz kapcsolódó tanulmányok, javaslatok, bizottsági jelentések és határozatok a szervezet hat hivatalos nyelvén 1945-től kezdődően.

  UN official docs

 9. https://treaties.un.org
 10. Az ENSZ és a Népszövetség bi- és multilaterális egyezményeinek közös keresője. A legfrissebb egyezmények a címoldalon találhatók, de az archívum is kereshető visszamenőleg 1945-ig. Külön menüpontból fedezhetők fel a Népszövetség egyezményei az egyes országok ratifikációs dátumaival egyetemben. Kereshetünk az egyezmények státusára is, azaz megtudhatjuk, hogy az ENSZ Alapokmányának egyes fejezetéhez kapcsolódóan milyen további egyezmények születtek.

  UN treaties

 11. https://data.un.org
 12. Az adatbázis az ENSZ tagállamainak statisztikai adatait tartalmazza különböző területeken, többek között bűnügyi, oktatási, nemzetgazdasági, energiaügyi, környezetvédelmi, pénzügyi, népesedési, ipari, munkaügyi, valamint élelmiszer- és agráripari statisztikai adatokat kereshetünk benne. A weboldalon a világ országainak nemzeti statisztikai oldalai is elérhetőek.

  UN data

 13. https://unyearbook.un.org
 14. Az ENSZ évkönyve 1946 óta jelenik meg nyomtatásban. Különlegessége, hogy összefoglalja az adott év történéseit országok szerint. Az évkönyv tartalmazza valamennyi ENSZ-testület és -szervezet tevékenységének és az összes tárgyalt kérdésnek az éves összefoglalóját, valamint a legfontosabb dokumentumokat. A UN Yearbook már online is elérhető, és nemcsak a már nyomtatásban megjelent, hanem az ún. Pre-press, vagyis nyomtatás előtti számok is. Jelen esetben a 2014 és 2016 közötti számok érhetők így el. A nyomtatott évkönyvek az Országgyűlési Könyvtár ENSZ letéti gyűjteményében megtalálhatók az 1946 és 2013 közötti időszakra vonatkozóan.

  UN Yearbook


Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT