Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Szabadon elérhető, teljes szövegű uniós dokumentumok online – 2. rész

Könyvtárunk zárvatartása nem akadályozza meg olvasóinkat abban, hogy továbbra is folytassák kutató munkájukat. Ebben a tájékoztató segédletben az Európai Unió intézményeinek kiadványai és adatbázisai elérésében kívánunk segítséget nyújtani. Az Európai Unió a 2000-es évek elejétől nagy hangsúlyt fektetett a transzparenciára.Az uniós intézmények dokumentumainak ingyenes, szabad hozzáférését a 1049/2001/EK rendelet szabályozza (Az Európai Parlament és a Tanács 1049/2001/EK rendelete [2001. május 30.] az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről.)

A segédlet második részében bemutatásra kerülő első három adatbázist kutatóknak ajánljuk. A CORDIS Kutatási és Fejlesztési Információs Szolgálat pályázati felhívásokat és eredményeket tartalmazó nyilvános adattár. Az Európai Bizottság 1990 novemberében indította el az adatbázist, amely több ezer projektet kínál a kutatás-fejlesztés területén. A pályázatok és azok eredményei hat nyelven kereshetők (angol, német, francia, spanyol, olasz és lengyel).

A Find-eR az Európai Bizottság Könyvtárának katalógusa. A könyvtár nyomtatott folyóiratokat, könyveket, jelentéseket, valamint e-forrásokat (online cikkek, e-könyvek), publikációkat, és open access kutatási anyagokat tartalmaz. A Find-eR úgy működik, mint egy keresőaggregátor, Primot használ.

Szintén kutatók figyelmébe ajánljuk az OpenAIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe) elnevezésű ingyenes repozitóriumot. Az OpenAIRE-t az FP7 (Seventh Framework Programme) és a Horizont2020 program keretén belül hozta létre az Unió. Nyílt hozzáférésű, lektorált tudományos publikációkat tartalmaz. Egy keresőfelületen több millió dokumentumban, ezer repozitóriumban és számos adatbázisban indíthatunk keresést benne. Az adatbázis célja, hogy az Európai Unió támogatásával született kutatási eredményeket mindenki számára elérhetővé legye.

Ki kicsoda az Európai Unióban? Az EUWhoiswho az Európai Unió hivatalos név- és címjegyzéke. Praktikus és hasznos adatbázis, ajánljuk mindazoknak, akik konkrét személyt keresnek az uniós intézményekben. Naprakész adatokat és elérhetőségeket tartalmaz.

A statisztika minden szakterületen fontos, akár elemzéseket végeznek, akár a kutatásukhoz keresnek adatokat. Az Európai Unió a szabadon hozzáférhető adatok elérését már több évtizede támogatja, így az EUROSTAT adatbázis is bárki által ingyenesen használható. Az adatbázisban megtalálható fő statisztikai adatok köre a teljesség igénye nélkül: az EU politikai mutatói, gazdaság és pénzügy, ipar, kereskedelem és szolgáltatások, külkereskedelem, környezet és energia, általános és regionális statisztika, népesség és szociális körülmények, mezőgazdaság és halászat, közlekedés, tudomány és technológia.

Minden kedves olvasónk figyelmébe ajánljuk az EUROPEANA-t, az Európa kulturális kincseit felvonultató adatbázist. Az EUROPEANA a magánszektor bevonásával és európai uniós támogatással fejlesztett audiovizuális elektronikus könyvtár. A 2005-ben alakult projektet egy holland alapítvány működteti és felügyeli, de csak 2008-tól indult el a közös keresőfelület. Könyvek, zenei alkotások, festmények, fényképek, filmek, levéltári, könyvtári és múzeumi anyagok találhatók benne.

Az Opac az EU Kiadóhivatalának nyilvános, internetes katalógusa. Nemcsak könyvtáros szakembereknek ajánljuk az oldalt, mivel az integrált katalógusban teljes szöveggel megtalálhatók az uniós intézmények kiadványai. Az ingyenesen hozzáférhető adatbázis az 1950-es évek elejétől tartalmaz dokumentumokat. A katalógus tételeit az EuroVoc, többnyelvű tezaurusz (összehasonlító szószedet, tárgyszójegyzék) alapján látták el tárgyszavakkal.

European Commission Library
Az Euróapai Bizottság könyvtára
(forrás: Európai Bizottság)

Aki adatokat keres, annak kiváló oldala Nyílt hozzáférésű adatok európai uniós portálja, mely 2012-ben jött létre a 2011/833/EU európai bizottsági határozat alapján. Minden uniós intézmény és szervezeti egység adatait nyilvánosan hozzáférhetővé tették. Bármilyen magánszemély vagy szervezet felhasználhatja saját célra az adatokat. Az oldalt az Európai Unió Kiadóhivatala működteti. 50 ország csatlakozott és tette nyilvánossá adatait.

Elsősorban történészek, politológusok figyelmét hívjuk fel a Historical Archives of the European Union portálra. Az Európai Unió Történeti Archívuma Firenzében az Európai Egyetem Intézetén belül jött létre. Feladata a közös európai emlékezet megőrzése, missziója az európai történelem kutatásának segítése. Az 1983-ban alapított és 1986-ban megnyitott HAEU-nak az olasz állam 2012-ben a Villa Salviatiban biztosított helyet. Az itt olvasható közel hatszáz doktori értekezés mellett találunk levéltári forrásokat, fényképeket, plakátokat, hang- és videofelvételeket. Mindezek kereshetők és kutathatók az elektronikus dokumentumokkal együtt.

Végül, felhívjuk figyelmüket az Országgyűlési Könyvtár honlapján található Online EU-információk oldalra, ahol az online szakirodalmi útmutatóban további olyan teljes szövegű, szabadon hozzáférhető uniós adatbázisokat, oldalakat találnak, amelyek megkönnyítik a kutatómunkát, a tájékozódást. Ugyanitt érhető el az a szakbibliográfia, amelyet havonta állítunk össze szakpolitikai bontásban a beérkező uniós könyvekből, a szakfolyóiratok cikkeiből és a tanulmánykötetek tanulmányaiból.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT