Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Vándorgyűlés 2018 – Bemutatkozott a 150 éves Országgyűlési Könyvtár

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) idén tartotta 50. Vándorgyűlését Keszthelyen. E kerek évforduló kiváló alkalmat kínált a magyar könyvtáros társadalom számára, hogy felidézve az Egyesület, valamint a hazai intézmények fejlődési útját és eddig elért eredményeit, ráirányítsa a figyelmet a könyvtárak értékteremtő munkájára. A rendezvény tematikájába ily módon jól illeszkedett az idén 150 éves Országgyűlési Könyvtár részletes bemutatkozása, melynek a MKE Társadalomtudományi Szekciója egy egész délelőttöt szentelt július 5-én, a Vándorgyűlésnek otthont adó Pannon Egyetem épületében.

Kollégák Keszthelyen

Munkatársaink Keszthelyen

A szekcióülés hallgatósága az intézményünkben zajló munka teljes spektrumát megismerhette, azok történeti vonatkozásaival együtt. Az egyes könyvtári munkafolyamatokat, gyűjteményeket, szolgáltatásokat és projekteket az adott terület szakavatott ismerője mutatta be a közönségnek. Redl Károly igazgatóhelyettes történeti bevezetőjét követően Zászkaliczky Borbála, a Gyűjteményszervezési Osztály vezetője beszélt a könyvtár gyűjtőkörének alakulásáról, a muzeális és a Magyar Parlamenti Gyűjtemény „gazdája”, Villám Judit szakreferens e két egyedülálló állományrészről árult el kulisszatitkokat, az EU és ENSZ Letéti Gyűjteményekről pedig a Czákné Szomor Ildikó által összeállított előadásból tájékozódhattunk. Mivel az Országgyűlési Könyvtár a széles közgyűjteményi együttműködésben megvalósuló Hungaricana portál üzemeltetője, a tavalyi év internetes kutatóhelyének is megválasztott portál bemutatója sem maradhatott el: Bálint Zsolt, a Hungaricana honlapjának és facebook oldalának gondozásáért felelős szakreferens avatta be a hallgatóságot a portál újdonságaiba. Dr. Tóth Éva, az Olvasószolgálati és Tartalomszolgáltató Osztály vezetője a jelenleg futó Magyar Jogi Portál digitalizálási projektünkről számolt be, majd dr. Varga Tímea és Maltsik Balázs szakreferensek adtak részletes áttekintés a Szakreferensi Osztály munkájáról. Az ülés utolsó szakaszában Tóth Tamás informatikai főmunkatárs az elmúlt évtizedek informatikai fejlesztéseit vette sorra, Parti Ádám olvasószolgálati csoportvezető az olvasóforgalom és a könyvtárhasználat adatait elemezte, Perjési Vera tartalomszolgáltató könyvtáros pedig az általános és a 150. évfordulóhoz kapcsolódó könyvtári kommunikációs munka elemeit részletezte.

Előadók - Keszthely

Előadóink

Nagy örömünkre szolgál, hogy a legfontosabb hazai könyvtáros fórumon kaptunk lehetőséget a bemutatkozásra, és bízunk abban, hogy a szekcióprogram révén sikerült láttatnunk mindazt a tartalmi gazdagságot és szakmai sokszínűséget, amit az Országgyűlési Könyvtár immár 150 éve képvisel.

A rendezvényen elhangzott előadások anyagát ide kattintva érhetik el.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT