Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Véget ért az idei Könyvtár, ami összeköt

Gyorsan elszaladt az a négy hét, melyet az ösztöndíjprogramunkban résztvevő könyvtáros kollégák velünk töltöttek. A hatodik Könyvtár, ami összeköt az elmúlt évekhez hasonlóan számtalan szakmai és kötetlen programot tartogatott 10 ösztöndíjasunk és a 7 budapesti könyvtár által delegált szakember számára, akik ennek megfelelően rengeteg új ismerettel, és elmélyült szakmai kapcsolatokkal felvértezve térhettek haza.

A szeptember 24. és október 23. között eltelt időszakban a kollégák lehetőséget kaptak, hogy megismerve számos budapesti és vidéki könyvtár munkáját mély betekintést nyerjenek a magyarországi könyvtári rendszer egészének működésébe. Ez nem csak a kilenc határon túli magyar könyvtárosunk, hanem a hazai könyvtárakból érkezők számára is egyedülálló lehetőséget teremtett, hogy kilépjenek szűkebb szakmai közegükből, tekintettel arra, hogy a napi gyakorlat során ritkán kínálkozik alkalmunk ennyire átfogó módon vizsgálni szakmánkat.

Az első két hétben a kollégák még sok időt töltöttek az Országházban, ahol bővebben hallhattak a Ház történetéről, működéséről, valamint az Országgyűlés munkájáról, és Mátrai Márta háznagy is fogadta őket. Később az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának egységei, a Múzeum, a Képviselői Információs Szolgálat, a Közönségszolgálati Iroda és természetesen a könyvtár is bemutatkozott. A folytatásban a csapat fokozatosan egyre kijjebb merészkedett a program „főhadiszállásáról”, és számos budapesti és vidéki könyvtárba ellátogatott. Ösztöndíjasaink minden részletre kiterjedő, igen alapos tájékoztatást kaptak kollégáinktól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Könyvtárában, a MaNDÁ-nál, a KSH Könyvtárában, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, a Corvinus Egyetem Könyvtárában, az MTA Könyvtárában, az Széchényi Könyvtárban, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, illetve az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Emellett részt vettek az Országos Könyvtári Napok programjain Egerben, Kecskeméten és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtáraiban. A felsorolt intézmények közül több szakmai tapasztalatszerzési lehetőséget is kínált könyvtárosaink számára az ösztöndíjprogram részeként.

Bár a résztvevők napjai végig feszített szakmai ütemterv mentén teltek, az elmúlt egy hónap kötetlen programokban és kirándulásokban is bővelkedett, melyek során a kapcsolatépítésé és a személyes hangú beszélgetéseké volt a főszerep. A résztvevők a budapesti városnézés, valamint a program zárása előtti dunai hajókirándulás mellett több vidéki városba és településre is ellátogattak a négy hét alatt, így jártak Sárospatakon és környékén, Lakitelken, illetve a korábbi ösztöndíjasokkal való találkozó részeként Pannonhalmán.

Nagy örömünkre szolgál, hogy vendégül láthattuk ezt a nyitott, kedves, érdeklődő csapatot, és reméljük, kamatoztatni tudják majd mindazt a tudást és tapasztalatot, melyet a program során szereztek.

KÖT 2016 kollázs

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT