Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 20 June 2024, delivery from the off-site storage facility will be cancelled for technical reasons.
Requests received after 12:00 on 17 June will only be delivered on 25 June.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Varga Attila: Román alkotmányjog...

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet gondozásában jelent meg Kolozsváron Varga Attila, a Sapientia – EMTE Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszéke docensének kötete.

A mű a román alkotmányjogot magyar nyelven tárgyaló egyetemi tankönyv, „amely sokban hozzájárul […] az alkotmányosság értékeinek bemutatásához és szükség esetén ismereteket és eszközöket nyújt az alkotmányosság védelméhez.” A szerző feldolgozza a kötetben a releváns alkotmányjogi szakirodalmat, de számos vonatkozásban önálló kutatásokon is alapul az értekezés. Romániában a tervezett alkotmánymódosításról jelenleg közvita is folyik, mely vita alapkérdéseinek megértését is segítheti a mű. A kötet 19 fejezetből áll és bemutatja többek között az alkotmányjog forrásait, az alkotmány védelmének intézményeit, a törvényhozó hatalom, a kormány és a köztársasági elnök funkcióit, jogköreit. Önálló fejezet foglalkozik Románia alkotmánybíróságával, a Nép Ügyvédje intézményével, valamint a politikai hatalom és a választási rendszer jellemzőivel. A kiadvány tartalmaz egy magyar-román alkotmányjogi terminológiai szótárt, továbbá gazdag irodalomjegyzék segíti a témában elmélyülni vágyók munkáját.

A kötetet haszonnal forgathatják a vizsgákra készülő joghallgatók, jogászok, politológusok, történészék és mindenki, akit a román alkotmányjog és az alkotmányosság jelenlegi állapota érdekel.

A könyv raktári jelzete az OGYK-ban: KK III/2140 (Nagy olvasóterem)


Román alkotmányjog

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT