Actual information Duplicate 0

Dear Visitors,
On 23-24 May (Thursday-Friday), there may be short (a few minutes) disruptions on entry to the building.
Thank you for your understanding.

Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Új funkciók az Országgyűlési Könyvtár online katalógusában

Tekintettel a járványügyi helyzetre, az alábbiakban szeretnénk olvasóinknak segítséget nyújtani a katalógusban való önálló kereséshez.

Az online katalógus a https://opacplus.ogyk.hu címen érhető el. A katalógusban már működik a hangalapú keresés, vagyis a keresőkérdés mikrofonnal rendelkező eszközről már akár szóban is feltehető a keresőablak melletti kis mikrofonra kattintva.

A találati lista szűkítéséhez a képernyő jobb oldalán található opciók közül érdemes minél többet felhasználni, hogy a legrelevánsabb dokumentumokból lehessen válogatni. Például relevancia vagy időrend, a téma további szűkítése, online források. Ha például ez utóbbira szűkítünk, az online elérhető tartalmak, köztük számos Open Access forrás áll rendelkezésre közvetlen eléréssel.

Primo - szűkítés

A találatok szűkítése a jobb oldalon. A szerzői jogon belül a szellemi alkotások jogával kapcsolatos online elérhető források.

Amennyiben az előállított találati listánkat a gyorsan szeretnénk rögzíteni, és néhány kattintással továbbítani, azt is könnyedén megtehetjük: a katalógus jobb felső részében található QR-kód jelre kattintva, és a lista kódját a telefonunk kamerájával beolvasva azonnal elküldhetjük a találati halmazt. Ez akkor lehet praktikus lehetőség, ha több szűkítést is végeztünk a találati listánkon, és azok rekonstruálása bonyolult lenne.

Primo - QR-kód

A QR kód beszkennelésével a szűkített találati lista linkje elküldhető.

Még egyszerűbb a dolgunk, ha rendelkezünk érvényes olvasójeggyel az Országgyűlési Könyvtárban, mert az olvasójegy és a saját jelszavunk birtokában tudjuk használni az e-polcot, amely lehetőséget ad a jól használható irodalom egyenkénti leválogatására. Szintén a jobb felső sarokban, a kis rajzszög jelzi az e-polcunkat, melyre a tételek melletti kis rajzszögre kattintva helyezhetjük el a kiválasztott dokumentumokat.

Az e-polcon a kiválogatott tételek csoportokba rendezésére, kategorizálására a címkézés funkcióval van lehetőség. Egy tételhez több címke is kapcsolódhat, és a lista mellett a jobb oldalon már egy címkefelhő is mutatja, hogy milyen témában mennyi anyagot válogattunk ki.

Primo - E-polc

Az e-polcon belül a találatokhoz címkéket kapcsolhatunk, amelyek segítenek a különböző mentett tételek között eligazodni.

Az e-polcra helyezett irodalomlistánk további sorsáról többféleképpen is dönthetünk. Kijelölés után a fenti sávban a három pontra kattintva elküldhetjük a listát e-mailben, akár ki is nyomtathatjuk, vagy RIS formátumba mentés után a Zotero ingyenes bibliográfiakészítő alkalmazás segítségével listát készíthetünk (egyéni telepítés szükséges).

Primo - E-polc műveletek

Az e-polcon a kijelölt tételekkel való műveletekhez több lehetőség is a rendelkezésre áll.

Reméljük, hogy ezzel a kis leírással segítségükre tudtunk lenni abban, hogy önállóan is tudjanak tájékozódni és anyagokat gyűjteni a katalógusunk segítségével. A kényszerű zárvatartás idején egyelőre csak az online tartalmakhoz tudnak teljes szöveggel hozzáférni. Ha további kérdésük lenne a kereséssel kapcsolatban, bátran írjanak az info@ogyk.hu e-mail címre.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT