Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

"Könyvtár, ami összeköt" - beszámoló


A “Könyvtár, ami összeköt” (Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése) címmel meghirdetett ösztöndíj keretében 2013. szeptember 7 – október 6. között nyolc határon túli és két magyarországi könyvtáros töltött egyidejűleg egy hónapot az Országgyűlési Könyvtárban.

A 2013-as ösztöndíjasok:

  • Deák Réka – Marosvásárhely - Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Könyvtára
  • Dér Katalin – Zalaegerszeg - Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
  • Fazakas Éva – Zilah - Szilágy megyei „Ionită Scipione Bădescu” Könyvtár
  • Gönczy Katalin – Beregszász - II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Apáczai Csere János Könyvtár
  • Hajnal Anna – Zenta - Városi Könyvtár
  • Orosz Tímea – Beregszász - II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Könyvtára
  • Papp Kinga – Kolozsvár - Erdélyi Múzeum-Egyesület
  • Szabó Enikő – Kolozsvár - Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár
  • Szüts Gergely Etele – Pécs - Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont – Csorba Győző Könyvtár
  • Virginás Péter – Kolozsvár - Nemzeti Kisebbségkutató Intézet könyvtára

A program fő célkitűzése, hogy támogassa a Kárpát-medencében a fiatal magyar könyvtárosok határokon átívelő szakmai tevékenységét, segítsen olyan személyi hálózat kialakításában, amely alkalmas különböző könyvtárszakmai kérdések gyors és hatékony megoldására és ezzel is hozzájárul az anyanyelvi kultúra megőrzéséhez. Az ösztöndíjasok az első héten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem „Személyes információmenedzsment” elnevezésű képzésén vehettek részt, már az itt szerzett tudással újragondolhatják eddigi munkájukat és megújíthatják könyvtárosi tevékenységüket.

A program szakmai hátterét és intézményes kereteit az Országgyűlési Könyvtár biztosította. A rendkívül színes program során az ösztöndíjasok betekintést nyerhettek az Országgyűlés jogalkotó munkájába, az Országgyűlés Hivatalának működésébe. Megismerkedhettek különböző közgyűjteményekkel, könyvtárakkal, látogatást tettek az Alkotmánybíróság Könyvtárában, a Corvinus Egyetem Központi Könyvtárában, a Fővárosi Szabó Ervin Központi Könyvtárában és a FSZEK nagytétényi fiókkönyvtárában, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárában, a Magyar Nemzeti Levéltárban, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban, az Országos Széchényi Könyvtárban, a kecskeméti Katona József Könyvtárban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Központi Könyvtárában. Szakmai előadást tartott a számukra Bárdi Nándor történész, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézet munkatársa.

Fogadta a tíz könyvtárost Szakály Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektor-helyettese, Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke, Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnöke, valamint Lakitelken, a Népfőiskolán Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. B. Majkó Katalinnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtár igazgatójának meghívására Tihanyba utaztak az egyetem művésztelepére. A program szakmai zárásaként Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója találkozott az ösztöndíjasokkal, rövid tájékoztatást adott az igazgatóság tevékenységéről és köszönetet mondott a program lebonyolításában résztvevő könyvtári munkatársaknak. Ezután kötetlen beszélgetés keretében értékelték az egy hónapos szakmai program tapasztalatait.

Az ösztöndíjasok írásban összegezték a Budapesten töltött egy hónap szakmai tapasztalatait, a velük készült interjú pedig a Könyv, könyvtár, könyvtáros című lap 2013. 12. számában is megjelent.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT