Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Március 16.

A MAGYAR ZÁSZLÓ ÉS CÍMER NAPJA

Az Országgyűlés 45/2014. (XII. 17.) határozata értelmében 2015-től március 16. a magyar zászló és címer napja.

"Az Országgyűlés, fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt, Magyarország zászlaja és címere iránti tisztelettől vezérelve, megbecsülésének kifejezése érdekében a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI.törvénycikk elfogadásának emlékére, március 16. napját a magyar zászló és címer napjává nyilvánítja."

A javaslatot Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője és Németh Szilárd a párt frakcióvezető-helyettese terjesztették elő, melyet a Ház 155 igen szavazattal, 4 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett fogadott el 2014. december 16-án. A két politikus a javaslat indoklásában kifejtette, hogy a magyar nemzet összetartozását, a magyar nemzeti függetlenséget kifejező piros-fehér-zöld színű zászló, valamint az alaptörvényben meghatározott címer a nemzeti kulturális örökség része, tiszteletük az intézmények, a szervezetek és a magyar nemzet polgárainak közös felelőssége.

A határozatban az Országgyűlés felhívja az intézményeket, szervezeteket, és egyúttal felkéri a polgárokat, hogy a nemzeti kulturális örökségünk részét képező magyar zászló és címer megbecsülésének kinyilvánításaként 2015. március 16. napjától kezdve ezt a napot közösen, méltó keretek között ünnepeljék meg.

* * *

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT