Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Nemzetközi történelmi konferenciával emlékezünk a 150 éves kiegyezésre

Kevés olyan meghatározó, egyben megosztó eseményt találunk a magyar történelemben, mint az 1867-es osztrák-magyar kiegyezés, amely hosszú évtizedekre kijelölte hazánk kül- és belpolitika pályáját, illetve máig tartó hatást gyakorolt a magyar kultúrára és társadalomra. Nem meglepő ezért, hogy a kiegyezés szükségességéről és alternatíváiról még ma is heves viták folynak a történészek és a laikus közvélemény körében egyaránt, 150 év után is életben tartva ezáltal azokat a dilemmákat, melyek már a kiegyezési törvény kidolgozóit és ellenzőit is gyötörték.

A kiegyezés kimeríthetetlen témának tűnik a ma embere számára is, hiszen annyi körülmény befolyásolta létrejöttét, és annyi szempontból vizsgálható, hogy azok teljes feltárására másfél évszázad sem volt elegendő. Minden bizonnyal számos új összefüggésre világít majd rá a kiegyezés előzményeit, folyamatát és következményeit tekintve az a nemzetközi történészkonferencia is, mely az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szervezésében valósul meg 2017. szeptember 26-án a Felsőházi ülésteremben.

A Megosztó kompromisszum – az 1867. évi kiegyezés 150 év távlatából című eseményen felszólaló magyar és külföldi történészek kisebbségpolitikai, hadügyi, illetve gazdasági szempontból közelítve elemzik majd a kiegyezés nehéz folyamatát, miközben számos adalékkal szolgálnak majd meglévő ismereteinkhez a témában.

A kiegyezési okirat első oldala

A kiegyezési okirat első oldala

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát, 2017. szeptember 20-ig jelezze az alábbi oldalon: http://www.nemzetfotere.hu/rendezvenyek?event=kiegyezes-konferencia-0926

A konferencia részletes programja letölthető itt.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT