Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

„A jövő könyvtára” - Magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése

2018. augusztus 30-31-én került megrendezésre „A jövő könyvtára” címet viselő szakmai konferencia a festőien szép székely fővárosban, Székelyudvarhelyen. Az Országgyűlési Könyvtárat Redl Károly, a könyvtár helyettes vezetője, Villám Judit, a Szakreferensi Osztály vezetője és Maltsik Balázs szakreferens képviselte.

A kétnapos, színvonalas rendezvénysorozat főszervezője a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár volt. A találkozó célja a kapcsolatépítés, kapcsolattartás, saját intézmények bemutatása, szakmai tevékenységek ismertetése, valamint a könyvtárak előtt álló jelen- és jövőbeli kihívások megbeszélése volt.

A tanácskozás megnyitójára a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében került sor. A mintegy 80 főnyi résztvevőt Orbán Árpád alpolgármester köszöntötte. Az ezt követő előadásokon kerültek napirendre a könyvtáros szakmát érintő aktualitások.

Farkas Ferenc a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa “Az én könyvtáram” országos könyvtári projektről tartott prezentációt. Részletesen bemutatta a program fejlesztési irányait: az olvasáskultúra-fejlesztés támogatása; a digitális írástudás fejlesztése; a könyvtárhasználat – információkeresés fejlesztése és a szövegértés-fejlesztés támogatása, kiemelten a digitális szövegértés, egyéni és közösségi tanulás támogatása. A tervek szerint a program keretében a köznevelés hatékonyságát és eredményességét szolgáló új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató szolgáltatások javítása valósul meg, illetve országos szaktanácsadói hálózat jön létre.

Dr. Király Hajnal (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet) “Azért olvasok, mert keresek” – Irodalomterápiával az önismeret útján című előadásán keresztül bepillantást nyerhettünk az olvasás, a biblioterápia és a mentálhigiéné közötti kapcsolat időszerű kérdéseibe. Ismereteket szerezhettünk a biblioterápiás foglalkozások személyiségfejlesztő hatásáról, amely kiemelten segíti saját érzelmeink megfogalmazását, kimondását, ezzel megkönnyítve a hatékony, interaktív kommunikációt.

Gulyás Enikő (Belügyi Tudományos Tanács) e-Biblioterápia című előadása a fejlesztő, kreatív biblioterápia és e-biblioterápia témakörét járta körül. Rendkívül érdekes kutatási eredményeket tárt a hallgatóság elé, amelyből egy olyan jövőkép rajzolódott ki, ahol az információs és kommunikációs technológiák (IKT-eszközök) jelenléte elengedhetetlen és szükségszerű mind az oktatásban, mind pedig a biblioterápiás foglalkozások során.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) Gyermekkönyvtáros Szekció alelnöke, Budavári Klára, előadását a Gyermek és a könyvtár – programok, foglalkozások, lehetőségek címmel prezentálta. A közvetlen és jó hangulatú előadás számos érdekes és új információval gazdagította a hallgatóságot.

Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója tartott izgalmas előadást arról, hogy hogyan kaphat helyet egy könyvtár mindennapi életében egy drón, egy 3D nyomtató, egy teleszkóp vagy éppen egy szabadulószoba. Előadása, amely a „Bármi is lehet könyvtár – formabontó lehetőségek, tudomány, sport stb. tevékenységek, eszközök a könyvtár szolgálatában” címet kapta, méltó záróelőadása volt az első szakmai napnak.

Ezt követően a konferencia résztvevői a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban tettek látogatást. A pincétől a padlásig érő „bejárás” alkalmával a könyvtár igazgatója által korábban említett formabontó lehetőségekre láthattunk élő, működő példákat, megoldásokat.

A napot közös vacsora zárta, ahol a barátkozásé, az ismerkedésé volt a főszerep. Újra találkozhattunk a Kövér László, az Országgyűlés elnöke által 2011-től minden évben meghirdetett, az Országgyűlési Könyvtár által szervezett, „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíj-program egykori résztvevőivel, régi barátainkkal.

Székelyudvarhely - ösztöndíjasok

Az OGYK munkatársai egykori ösztöndíjasaink társaságában. Fotó: Szabó Károly

A konferencia második napjának délelőttjét az előző napi témák közös megvitatásának szenteltük. A szekcióülések között minden résztvevő kedvére válogathatott, és lehetőség nyílt több kerekasztal beszélgetésre is bekukkantani.

A szakmai megbeszéléseket követően városnézés, majd a konferenciát lezáró plenáris ülés következett.

A kora esti órákban kezdetét vette a Nyitott Könyvek Éjszakája a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban. Az eseményt Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, Orbán Árpád alpolgármester és Szőcs Endre könyvtárigazgató nyitotta meg.

Az eseményre ellátogató kicsiket és nagyokat gazdag kulturális és szórakoztató programkínálattal várták a szervezők: kvíz- és rejtvényfeladatokkal, családi társasjátékozási lehetőséggel, tudományos bemutatókkal, szabadulószobával, bábszínházzal, gyermekműsorral, mesemondással, sakkjátékkal, arcfestéssel, könyvturkálóval, dokumentum- és némafilm-vetítéssel, musicallel.

A kapcsolattartás és kapcsolatépítés újabb lehetőségei nyíltak meg e kétnapos tanácskozás alkalmával. Rendkívül érdekes és tanulságos beszélgetéseket folytathattunk Kárpát-medencei könyvtáros kollégáinkkal, barátainkkal, amiért köszönet illeti a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárat és ösztöndíj-programunk egykori résztvevőjét, Gálovits Rózsát, aki megszervezte és koordinálta a szakmai konferenciát.

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT