Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

„A jövő könyvtára” – Szakmai konferencia Székelyudvarhelyen

A festőien szép székely fővárosban, Székelyudvarhelyen 2019. augusztus 29-30-án immár második alkalommal került megrendezésre „A jövő könyvtára” címet viselő szakmai konferencia. Az Országgyűlési Könyvtárat Redl Károly, a könyvtár helyettes vezetője, Villám Judit, a Szakreferensi Osztály vezetője és Maltsik Balázs szakreferens képviselte.

A kétnapos, színvonalas rendezvénysorozat főszervezője a Nyírő József Városi Könyvtár volt. A találkozó célja a kapcsolatépítés, kapcsolattartás, saját intézmények bemutatása, szakmai tevékenységek ismertetése, valamint a könyvtárak előtt álló jelen- és jövőbeli kihívások megbeszélése volt.

A tanácskozás megnyitójára a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében került sor, a résztvevőket Gálfi Árpád polgármester köszöntötte, az azt követő előadásokban pedig aktuális témákat boncolgattak a meghívott szakemberek.

„A könyvtár mint közösségi tér” címmel Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Főigazgató-helyettese tartott előadást a közösségvezérelt könyvtár elméleti hátteréről és gyakorlati megvalósításának lehetőségeiről. Az előadás középpontjában a XXI. század közkönyvtárainak és az általuk ellátott és szolgált közösségeknek a viszonya, együttműködése állt. Bemutatta – első sorban skandináv példák alapján - a közösségvezérelt könyvtár modelljét, valamint a közösségvezérelt téralakítás és szolgáltatásfejlesztés lehetőségeit.

Marosvásárhelyi Adrienn, a Pécsi Tudományegyetem Könyvtár és Tudásközpont könyvtáros biblioterapeutája, a drámapedagógia könyvtári alkalmazásának előnyeire hívta fel a figyelmet. Előadásában hangsúlyozta a könyvtárakban tartandó drámapedagógiai foglalkozások jelentőségét, valamint a könyvtáros „játékvezetők” feladatait, felelősségét.

Lotta Muurinen, a Helsinkiben található Oodi Központi Könyvtárat (Oodi Helsingin keskustakirjasto) mutatta be. A bibliotéka nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzsere betekintést nyújtott Finnország közkönyvtárainak kulturális szerepébe, majd az Oodi könyvtár munkájába, amely egyben kulturális központ is. Az év elején nyílt központi könyvtár, amelynek neve magyarul Óda, rendezvények, találkozóhelyek, kiállítótermek, alkotóhelyek, tanulóhelyek, játszóházak, mozik, és kávéházak otthona. A különleges, többfunkciós olvasó, tanuló és szórakozó hely nyerte el „Az Év Közkönyvtára 2019” kitüntető címet.

Lotta Muurinen

Lotta Muurinen, Oodi Központi Könyvtár, Helsinki ( ©Szabó Károly)


A Békés Megyei Könyvtár munkatársai Kollabor és Digilabor – a Békés Megyei Könyvtár újdonságai címmel tartottak előadást. Kertész Zoltán a könyvtár projektjeit, illetve a Kollabor természettudományos élményközpont tevékenységét ismertette. Juhász Zoltán a BMK Digilabor foglalkozásait, workshopjait, valamint a könyvtár szakköreit mutatta be.

A napot közös vacsora zárta, ahol a barátkozásé, az ismerkedésé volt a főszerep. Újra találkozhattunk a Kövér László, az Országgyűlés elnöke által 2011-ben életre hívott, és azóta minden évben meghirdetett „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíj-programunk egykori résztvevőivel, régi barátainkkal.

A konferencia második napján a szervezők az előző napi témák közös megbeszélésére invitálták a jelenlévőket. A szekcióülések között minden résztvevő kedvére válogathatott, így lehetőség nyílt több kerekasztal beszélgetésre is bekukkantani.

Székelyudvarhely szünet

Beszélgetés a konferencia szünetében (balról: Villám Judit, Maltsik Balázs, Koreny Ágnes) ( ©Szabó Károly)

A szakmai megbeszéléseket követően városnézés, majd a konferenciát lezáró plenáris ülés következett.

A kora esti órákban kezdetét vette a Székelyudvarhelyen már hagyománnyá vált „Nyitott Könyvek Éjszakája”. Az eseményre ellátogató kicsiket és nagyokat gazdag kulturális- és szórakoztató programkínálattal várták a szervezők: kvíz- és rejtvényfeladatokkal, családi társasjátékozási lehetőséggel, tudományos bemutatókkal, bábszínházzal, gyermekműsorral, mesemondással, sakkjátékkal, arcfestéssel, könyvturkálóval, dokumentum- és némafilm-vetítéssel, musicallel.

A kapcsolattartás és kapcsolatépítés újabb lehetőségei nyíltak meg e kétnapos tanácskozás alkalmával. Rendkívül érdekes és tanulságos beszélgetéseket folytathattunk Kárpát-medence könyvtáros kollégáinkkal, barátainkkal, amiért köszönet illeti a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárat és ösztöndíj-programunk egykori résztvevőjét, Gálovits Rózsát, aki megszervezte és koordinálta a szakmai konferenciát.

Székelyudvarhely kollégák

Az Országgyűlési Könyvtár munkatársai a konferencián (balról: Maltsik Balázs, Villám Judit, Redl Károly) ( ©Szabó Károly)

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT