Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

A Hon 1863-1882

1863. január elsején jelent meg először a Jókai Mór által szerkesztett A Hon : politikai és közgazdászati lap.

Jókai Mór

Előzőleg Jókai 1862. február 1-től dolgozott a Magyar Sajtó munkatársaként, majd március 12-től szerkesztőjeként. Számára és a Határozati Párt lap körül csoportosuló személyiségei számára is ez év őszére bebizonyosodott: célszerűbb lenne teljesen önálló új lapot létrehozni. Bíztak abban, hogy Jókai szerkesztői és írói tehetsége, valamint a határozatiak vezető személyiségei által összeadott alaptőke (amihez Mikszáth Kálmán szerint a különben legnagyobb mecénás, Almássy Pál révén egy kis porosz pénz is csordult), sikerre viszi majd az új vállalkozást. Jókai személyes motívumai között – saját emlékezései szerint – az is szerepet játszott, hogy Politikai divatok című, az 1847 és az 1850-es évek közötti magyar társadalmat ábrázoló regényét, pontosabban annak a cenzúra utasítására újraírt változatát akarta itt közzétenni.

Október 28-án terjesztette fel Jókai kérelmét a Helytartótanács elnökségéhez: A Hon címmel „politikai, nemzetgazdászati és irodalmi napilapot” kíván indítani.

November 19-én hagyja jóvá a kancellár a kérvényt, december 24-én Jókai leteszi a kauciót, és így 1863. január 1-jén megjelenhetett A Hon első száma. A lap fő célja első látásra szembetűnő: a közgazdasági rovat kapja az első oldalt és Olvasóinkhoz címmel Ivánka Imre, a közgazdasági rovat vezetője írja a tulajdonképpeni beköszöntőt.

A napilap megtalálható az Országgyűlési Könyvtár állományában az A4/8010–es jelzeten.

(A magyar sajtó története II./1. 1848–1867. 639. p. szerk.: Kosáry Domokos és Németh G. Béla)

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT