Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

A múlt vonzásában – Régi tárgyak, könyvek és történetek a Kulturális Örökség Napjainak programjában

Az idei évben könyvtárunk ismét csatlakozott a „Kulturális Örökség Napjai” rendezvénysorozatához, melyre 2019. szeptember 21-22-én került sor. 2019-ben „Szórakoztatás házai a szórakozás helyei” volt a mottó, ezért a könyvtárunkban e témában fellelhető kötetekből, folyóiratokból egy kisebb kollekciót tártunk látogatóink elé. Az Európai Unió Letéti Gyűjteményében az uniós tagállamok színházainak, kulturális központjainak képeivel futott egy vetítés, míg az ENSZ gyűjteményben „Kulturális Örökségek Magyarországon, és a világon” címmel láthattak fotósorozatot az érdeklődők. Természetesen idén is bemutatkozott a Magyar és a Külföldi Parlamenti Gyűjtemény.

baba KÖN

A hagyományoknak megfelelően ismét nagy sikerrel mutattuk be múltidéző kiállításunkat, ahol vendégeink megnézhették azokat az eszközöket, melyekkel eleink dolgoztak, a 19. század végétől kb. az 1980-as évekig. Belelapozhattak egy kívánságkönyvbe és egy panaszkönyvbe is, láthattak régi raktári kérőlapokat, látogatójegyet, kölcsönzési naplót és még számos érdekességet.

Igazi csemegeként került kiállításra muzeális gyűjteményünk néhány különlegessége. A könyvtár legrégebbi kötete – Werbőczy Hármaskönyve – mellett vendégeink találkozhattak Botero furcsa lényeivel, a Le relationi universali (Velence, 1622-1623) című világföldrajzi művéből. Megtekinthették „Az Allatok, Növevények, Virágok, Gyümöltsök és Asványok Képeit, a' Mesterségek és Tudományok sok más oktatásra öszveválogatott Tárgyaival együtt”, túrázhattak Nathan Friedrich David Dietrich (1799/1800?-1888) német botanikus kiállított kötetének segítségével, sőt megismerkedhettek a pálinkafőzés titkaival is.

Akik e két nap során ellátogattak a könyvtárba, kollégáink vezetésével felfedezhették a könyvtár múltját és jelenét, építészeti kuriózumokkal ismerkedhettek. Megtudhatták, hogy mi módon lehet valaki intézményünk beiratkozott olvasója. Személyes történetek, emlékek, élmények is előkerültek, és nem csak mi, de látogatóink is megosztottak velünk ilyeneket.

KÖN-kvíz

Végül a könyvtárban a könyvtárról szerzett tudásukról a már jól ismert kvíz segítségével adhattak számot a játékos kedvű érdeklődők.

Ezúttal is rendkívüli sikert aratott a több mint száz éves könyvkötészeti gépek bemutatója. A bátrabbak használhatták a hatalmas lemezollót, és – aki kedvet érzett hozzá – avatott segítséggel próbálhatta végig a masinákat, emlékül pedig egy saját készítésű mappát vihetett magával.

Kötészet KÖN

A két nap alatt közel háromszázan látogattak el hozzánk. Köszönjük és szeretettel várjuk vissza mindannyiukat!

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT