Katalóguskeresés Duplicate 1

 

Nyitó oldali csempék

Asset Publisher

Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója az idei Nagy Miklós díjas

Az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága 2022. november 14-én, az Országgyűlési Könyvtár megalapításának 154. évfordulóján a könyvtár két háború közötti igazgatójának, Nagy Miklósnak emléket állító díj átadásával egy időben, Pulszky Ágost terem- és táblaavató ünnepséget tartott. A rendezvényen beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Az ünnepségen a könyvtári szakma jeles képviselői is részt vettek.

Az idei évben a Nagy Miklós díjat Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke kapta. A díjat az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulója alkalmából 2018-ban hozta létre Kövér László házelnök úr, aki ezzel kívánt hozzájárulni a nagy múltú intézmény alapításának méltó megünnepléséhez. A díjat évente egy alkalommal – a könyvtár alapításának évfordulóján – az a személy kapja, aki tevékenységével kiemelkedően segíti az Országgyűlési Könyvtár tevékenységét, gyűjteményének építését vagy szakmai projektjeit.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke átadja a díjat Szőcs Endrének
Forrás: Országgyűlés Hivatala

Nagy Miklós Désen született 1881. január 27-én és Budapesten halt meg 1962. március 12-én. 1901-től dolgozott a képviselőházban, 1921. december 3-tól 1940. május 1-ig a Képviselőházi (Országgyűlési) Könyvtár igazgatója volt. Kiemelkedő tudásával, szakmai és vezetési gyakorlatával sokat tett a könyvtár korszerű kialakításáért, a gyűjtemény, és az erre épülő tájékoztatás tudományos színvonaláért. Számtalan publikációja jelent meg államtudományi, valamint történelmi és politikai kérdésekről. 1927-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta.

A díj névadójához, az erdélyi származású Nagy Miklóshoz hasonlóan Szőcs Endre könyvtárigazgató is sokat tesz a határon túli magyarok anyanyelvhasználatának, olvasáskultúrájának könyvtári eszközökkel történő támogatásáért, és ezzel magyar identitásuk megőrzéséért. Innovatív szerepvállalása, közösségformáló képessége, szakmai támogatása mellett a könyvtárigazgató rendszerint felelősséggel és együttműködési szándékkal fordul a Kárpát-medencében működő nagy és kis könyvtárak, köztük az Országgyűlési Könyvtár felé is.

Az idei rendezvényen emléktábla állításával emlékeztek meg Pulszky Ágost egykori országgyűlési képviselőről, a könyvtár támogatójáról, akinek könyvgyűjteménye az Országgyűlési Könyvtár állományát gazdagítja. Az emléktábla a kis olvasóterembe került, mely ebből az alkalomból felvette a Pulszky Ágost nevet. Az eseményen Maltsik Balázs szakreferens tartott előadást Pulszky Ágost életéről, és a Képviselőházi Könyvtár első évtizedeiben betöltött támogató szerepéről.

Az emléktáblát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és
Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója leplezte le
Forrás: Országgyűlés Hivatala

Banner

Online account

Hungarian Juristical Portal

Országház Könyvkiadó

MPGY

Rare Books and Manuscripts Collection

Bibliography of Legislation and Public Affairs

Repository of Architectural Plans

Image Repository

ADT